Vilnītis prokuratūrā sniedzis paskaidrojumus politiķu noklausīšanās lietā

Prokuratūra apstiprina, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks Normunds Vilnītis šonedēļ prokuratūrā ieradies sniegt paskaidrojumus saistībā ar KNAB darbinieku paziņojumiem, ka Vilnītis viņiem prasījis noklausīties politiķu telefonsarunas.

To aģentūrai BNS apstiprināja prokuratūras preses pārstāvis Andrejs Vasks. Viņš gan nekomentēja, vai Vilnīša paskaidrojumu sniegšana nozīmē to, ka prokuratūrā būtu sākta pārbaude.

Plašākus komentārus prokuratūra joprojām nesniedz.

Vilnītis, kā jau solīja iepriekš, piektdien nosūtījis Ģenerālprokuratūrai lūgumu izvērtēt, vai šādi KNAB amatpersonu apgalvojumi nesatur noziedzīga nodarījuma sastāva pazīmes, aģentūrai BNS apstiprināja KNAB pārstāve Ieva Karlsberga.

Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers, kurš vada komisiju, kas vērtēs Vilnīša atbilstību amatam, trešdien aģentūrai BNS nekomentēja, vai komisija vērtēs apgalvojumu, ka Vilnītis vairākkārt lūdzis prettiesiski noklausīties politiķu telefonsarunas.

Viņa komisija pagaidām gan nav vēl sanākusi.

Jau ziņots, ka KNAB Operatīvo izstrāžu nodaļas vadītājs Juris Jurašs otrdien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Korupcijas novēršanas apakškomisijas sēdē apgalvoja, ka KNAB šefs viņam vairākkārt lūdzis prettiesiski noklausīties politiķu telefonsarunas. Dažas sarunas ar Vilnīti par sarunu noklausīšanos esot bijušas Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka vietnieces Jutas Strīķes klātbūtnē.

Arī Strīķe apstiprina, ka Vilnītis viņai prasījis noklausīties politiķu telefonsarunas.

Jurašs uzskata, ka šī informācija jāanalizē komisijai, kas vērtē KNAB priekšnieka atbilstību amatam. Šis fakts arī minēts KNAB darbinieku vēstulē prokuratūrai, kurā norādīts uz daudziem faktiem par Vilnīša iespējamām nelikumībām.

Vilnītis pārmetumus noraida.

Tikmēr valdība 15.martā nolēma izveidot komisiju, kas vērtēs Vilnīša atbilstību amatam. Komisijas izveidošanu ierosināja ģenerālprokurors Kalnmeiers pēc tam, kad prokuratūra bija izvērtējusi premjeram un prokuratūrai iesniegto KNAB darbinieku sūdzību par Vilnīša iespējamām prettiesiskām darbībām.

Svarīgākais