Novadu apvienības valde aicina pašvaldības nodrošināt iedzīvotājiem transportu uz mītiņu

Novadu apvienības valde aicina pašvaldības palīdzēt iedzīvotājiem, nodrošinot transportu, lai viņi varētu nokļūt uz ceturtdienas mītiņu pie Rīgas pils un Saeimas, kur notiks protests pret "Latvenergo" jaunajiem tarifiem, pastāstīja Latvijas pašvaldību savienības priekšsēža padomniece Olga Kokāne.

"Nepamatoto elektroenerģijas tarifa kāpumu, ko apstiprinājusi pēc "Latvenergo" izstrādātā projekta Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas padome, izjutīs katra mājsaimniecība, kurai jau tagad ir liels nodokļu un komunālo maksājumu slogs. To izjutīs arī pašvaldības, kurām būs vairāk reižu jāpalielina maksājumi par ielu apgaismojumu, bet šādi strauji pieaugoši maksājumi nav plānoti pašvaldību budžetos. To izjutīs katrs uzņēmējs un katrs pārtikas pircējs veikalā," teikts aicinājumā.

Kokāne klāstīja, ka pašlaik sarūpēt transportu iedzīvotājiem, kuri vēlas piedalīties mītiņā, ir atsaukušies vairāki novadi - Mālpils, Baldones, Ogres, Saldus, Siguldas un Ķeguma novads.

Ogres novada dome informē, ka plānotājā mītiņā ceturtdien no Ogres novada varētu piedalīties vairāki simti cilvēku.

Ogres novads iedzīvotājiem, kuri vēlas piedalīties mītiņā, ir nodrošinājis trīs autobusus. Daudzi cilvēki uz mītiņu esot plānojuši doties, arī izmantojot vilcienu vai savus personīgos transportlīdzekļus. Paaugstinot tarifus, Ogres pašvaldībai šā gada budžetā varētu rasties papildu izdevumi aptuveni 211 tūkstošu latu apmērā.

Savukārt Baldones novada domes priekšsēdētāja Karina Putniņa teica, ka novads bija gatavs nodrošināt iedzīvotājiem transportu, taču, ņemot vērā samērā mazo atsaucību, tika nolemts, ka tie, kas vēlēsies piedalīties mītiņā, dosies uz tā norises vietu ar personīgajiem transporta līdzekļiem.

Jau vēstīts, ka pie Rīgas pils un Saeimas ceturtdien notiks mītiņš "Tautai pietiek!", kurā iedzīvotāji, kā arī dažādas organizācijas protestēs pret Saeimā akceptētajiem "Latvenergo" tarifiem.

Atbalstu ceturtdien paredzētajai protesta akcijai pauž arī Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība, un tās dalīborganizācijas piekritušas piedalīties akcijā.

Jaunais tarifu projekts paredz, ka elektroenerģijas gala tarifs patērētājiem no 1.aprīļa pieaugs par 21%. Jaunie tarifi neskars 61% "Latvenergo" klientu, jo tos piemēros klientiem, kas gadā patērē vairāk par 1200 kilovatstundām (kWh).

Svarīgākais