Latvieši vēstniecības darbību Tokijā vērtē kā bezzobainu

Kāda latviešu ģimene Japānā pēc postošās zemestrīces un cunami Latvijas vēstniecības darbību raksturoja kā bezzobainu, vēstīja Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums “Aktuālā ceturdiena”.

Raidījums sazinājās ar bioloģijas studenta Matīsa Žagara ģimeni Kioto. Tiesa, pašlaik ģimene trīs cilvēku sastāvā jau mēro ceļu uz Latviju.

“Manuprāt, vēstniecības darbība ir pārāk bezzobaina. Biju pusdienās ar franču draugu, viņus jau evakuē, viņiem ir speciālas lidmašīnas,” stāstīja Žagars.

Viņaprāt, vēstniecībai vajadzējis būt aktīvākai un personīgi apzināt latviešus Japānā, kas nav ticis darīts.

“Šodien ir labi, vējš ir mūsu draugs, tas pūš Klusā okeāna virzienā, bet vakar bijām sabijušies, ka vējš pūtīs mūsu virzienā,” stāstīja latvietis par iespējamo radiācijas mākoni.

Jau ziņots, ka Latvijas vēstniecība Tokijā trešdien aicināja valstspiederīgos izvērtēt nepieciešamību pašlaik uzturēties Japānā, brīdinot par paaugstināto radiācijas līmeni.

Vēstniecība paziņojumā medijiem norāda, ka saistībā ar spēcīgo zemestrīci, kas notika 11.martā Japānas ziemeļaustrumos, un pēc tās izraisīto cunami Japānas prefektūrā Fukusima esošajā atomelektrostacijā (AES) ir vērojamas būtiskas problēmas ar vairākiem tās kodolreaktoriem. Saistībā ar paaugstināto radiācijas līmeni un bažām par radiācijas ietekmi uz iedzīvotāju veselību Japānas valdība ir izsludinājusi evakuācijas zonu 30 kilometru apkārtnē no AES un aicina ikvienu iedzīvotāju pamest šo teritoriju.

Attiecībā uz Latvijas valstspiederīgajiem, kas pašlaik atrodas Japānā, Latvijas vēstniecība aicina pašiem izvērtēt nepieciešamību pašlaik uzturēties Japānā.

Vēstniecība arī aicina pastiprināti sekot līdzi televīzijai, radio un citiem medijiem un nepieciešamības gadījumā rīkoties attiecīgi vietējo varas iestāžu norādījumiem.

Svarīgākais