Ceturtdien vēl nekaisa kūdru uz Daugavas ledus, to paredzēts darīt piektdien

Kūdras kaisīšana pie Pļaviņām uz Daugavas ledus ceturtdien atcelta lielā vēja dēļ, to plānots darīt piektdien no rīta, pastāstīja Pļaviņu novada domes priekšsēdētājas vietnieks Ainārs Arnītis.

Kūdras kaisīšana uz Daugavas ledus lejpus Pļaviņām atcelta, jo lidmašīna "AN-2" nedrīkstēja pacelties spēcīgā vēja dēļ. To plānots darīt piektdienas rītā, ja vien nebūs pārāk stiprs vējš.

Domes pārstāvis klāstīja, ka posmā lejpus Pļaviņām uz ledus iecerēts uzbērt 50 kubikmetru kūdras un, tai pievelkot saules starus, ātrāk tiks izkausēts sniegs un ledus.

Arnītis informēja, ka trešdien notika kūdras kaisīšanas izmēģinājuma lidojums. "Uz ledus tika uzbērts neliels daudzums kūdras, un šodien varēja redzēt, ka vietās, kur ir uzbērta kūdra, ledus biezums samazinājies aptuveni par četriem centimetriem," viņš teica.

"Ledus biezums pie Pļaviņām ir aptuveni 15 centimetru, bet, ņemot vērā arī sniega sabiezējumu, kas atrodas uz ledus, kopējā slāņa biezums, kas sedz ūdens virsmu, varētu būt kādi 70 centimetru," sacīja Arnītis.

Jau vēstīts, ka uz Daugavas ledus lejpus Pļaviņām plānots kaisīt kūdru aptuveni 100 metru platā, 4,7 kilometrus garā posmā. Lidmašīnas izdevumus segs valsts, savukārt pašvaldībai būs jāmeklē nauda kūdras sagādei.

Svarīgākais