Pārbaudīs radioaktīvā piesārņojuma līmeni no Japānas importētajās pārtikas precēs

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) pārbaudīs radioaktīvā piesārņojuma līmeni no Japānas importētajās pārtikas precēs, tiklīdz pienāks kāda preču krava no šīs valsts, aģentūrai BNS pastāstīja PVD pārstāvji.

PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Anna Joffe klāstīja, ka PVD ir saņēmis ziņojumu no Eiropas Komisijas (EK) Ātrās brīdināšanas sistēmas pārtikai un barībai saistībā ar situāciju Japānā. "Ziņojumā EK rekomendē Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu atbildīgos dienestus ņemt paraugus augu un dzīvnieku izcelsmes pārtikai un barībai, jo īpaši zivīm no Japānas, lai analizētu radioaktīvo piesārņojumu – dažādu radionuklīdu un izotopu daudzumu," pavēstīja Joffe.

Arī Latvijas PVD, pārbaudot ievestās preces, ņems paraugus un nosūtīs tos laboratoriskai izmeklēšanai, informēja PVD pārstāve un piebilda, ka paraugi tiks ņemti, lai pārliecinātos, vai importētajos produktos no Japānas nav pārsniegts radioaktīvā piesārņojuma - dažādu izotopu un radionuklīdu - maksimāli pieļaujamais līmenis. "Visi sūtījumi tiks aizturēti uz ES ārējās robežas, līdz būs zināmi testēšanas rezultāti," sacīja Joffe un piemetināja, ka papildus paredzēts ņemt paraugus dzeramajam ūdenim no Japānas.

Ja pēc produktu laboratoriskās testēšanas tiks konstatēti nelabvēlīgi rezultāti - pārsniegts maksimāli pieļaujamais radioaktīvā piesārņojuma līmenis -, PVD nekavējoties ziņos EK, izmantojot Ātro brīdināšanas sistēmu pārtikai un barībai, tādējādi brīdinot citas EK dalībvalstis par piesārņotajiem produktiem, paskaidroja Joffe.

PVD Robežkontroles departamenta direktores vietniece pārtikas un nepārtikas preču robežkontroles jomā Agita Krastiņa aģentūrai BNS sacīja, ka no Japānas importēto preču, tostarp pārtikas preču, skaits Latvijā ir salīdzinoši ļoti neliels, līdz ar to PVD vēl nav bijis jāveic pārbaudes. "Kontroles punktos ir informācija par veicamajām darbībām, un, līdzko kāda krava no Japānas ienāks, PVD pārbaudīs radioaktīvā piesārņojuma līmeni ievestajām precēm," teica Krastiņa.

Pēc PVD Robežkontroles departamenta rīcībā esošās informācijas, uz ES ārējās robežas robežkontrolei no 2010.gada 1.janvāra līdz 2011.gada 15.martam importēti 35 sūtījumi no Japānas - kravas ar koka paletēm medikamentiem, pārtikas produktiem, tostarp konservētas plūmes, sojas mērce un citas mērces.

Jau ziņots, ka Japānā 11.martā notika zemestrīce ar stiprumu 9,0 balles pēc Rihtera skalas. Zemestrīce un tai sekojošais cunami izraisīja avārijas arī Japānas atomelektrostacijās. Fukusimas 1.AES pēc piektdienas postošās zemestrīces ir notikušas četras eksplozijas, izraisot radiācijas noplūdes.

Svarīgākais