Cēsu kolonijā uzlabo ieslodzīto dzīves apstākļus

Ar Norvēģijas atbalstu drīzumā Cēsu audzināšanas iestādē nepilngadīgajiem noslēgsies vērienīgs projekts, kas būtiski uzlabos ieslodzīto dzīves apstākļus. Vēl atlikuši vien nelieli labiekārtošanas darbi. Renovētais dzīvojamais korpuss tiks atklāts aprīļa beigās.

Latvija jau vairākkārtīgi ir saņēmusi Eiropas Savienības institūciju aizrādījumus par cilvēku tiesību normām neatbilstošu situāciju šajā ieslodzījumu vietā. Arī Valsts prezidents, kas apmeklēja Cēsu audzināšanas iestādi nepilngadīgajiem, norādīja, ka sadzīves apstākļi ieslodzījuma vietā ir nepieņemami.

"Tie tiešām bija neatbilstoši 21. gadsimta prasībām," atzīst Cēsu audzināšanas iestādes priekšnieks Valts Kukainis.

Kad publiskajā telpā izskan aizrādījumi par neatbilstošiem sadzīves apstākļiem ieslodzītājiem, vairākums sabiedrības tomēr uzskata, ka noziegumus izdarījušajiem ir jādzīvo tādos apstākļos, kas neradīs viņiem vēlēšanos ieslodzījuma vietā atgriezties. V. Kukainis tomēr akcentē, ka šādi uzskati ir maldīgi. "Par noziedzīgo nodarījumu vainīgais saņem soda termiņu, papildus vēl mocīt ar sliktiem sadzīves apstākļiem nebūtu pareizi. Turklāt citu valstu pieredze liecina – jo sliktāki ir apstākļi ieslodzījuma vietā, jo lielāks ir risks, ka notiesātais vēlreiz izdarīs noziegumu. Īpaši vēlos to attiecināt uz nepilngadīgajiem jauniešiem, lielāko daļu no kuriem sabiedrība vēl nav neatgriezeniski zaudējusi," norāda V. Kukainis.

Viņš stāsta, ka pirms renovācijas notiesātie bija izvietoti astoņās kopmītņu tipa telpās, līdz 15 cilvēkiem katrā. Katrā stāvā bija labierīcības un izlietnes kopējai lietošanai, tiesa gan, ļoti sliktā stāvoklī. Pēc renovācijas notiesātie tiks izvietoti visos trijos ēkas stāvos. Dzīvojamā ēka būs sadalīta 62 divvietīgās telpās 124 notiesāto jauniešu izvietošanai. Katrā no jaunajām dzīvojamajām telpām būs sanitārais mezgls ar dušas kabīni, tualeti un izlietni. Būs arī istaba, kur notiesātie varēs skatīties televizoru, spēlēt galda spēles, kā arī telpas pārrunām un resocializācijas pasākumiem.

Ja šobrīd Cēsu audzināšanas iestādē sodu izcieš 44 pusaudži, bet vēl gandrīz 40 nepilngadīgo atrodas citos Latvijas cietumos, tad līdz ar remontdarbu noslēgšanos visi notiesātie jaunieši varēs būt vienuviet – Cēsīs. "Tādējādi tiks maksimāli izslēgta iespēja, ka jaunieši nonāk saskarē ar pieaugušajiem ieslodzītajiem, no kuriem bieži vien pusaudži saņem dzīves mācību ne tajā labākajā nozīmē," teic V. Kukainis.

Renovācijas darbu kopējās izmaksas ir 959 175 eiro. Lielākā daļa jeb 85% ir Norvēģijas Karalistes finansējums, bet 15% – Latvijas valsts piešķirtā nauda.

Jāpiebilst, ka šis nav vienīgais projekts, kas tiek realizēts, pateicoties Norvēģijas finansiālam atbalstam. Šobrīd finiša taisnē nonākusi arī jaunas ēkas būvniecība apcietināto jauniešu izvietošanai. Jaunā būve būs kā paraugs, kādiem jābūt mūsdienīga cietuma standartiem.

"Dzīvei ieslodzījumā ir jābūt pēc iespējas pietuvinātai apstākļiem, kas raksturīgi dzīvei ārpus cietuma un veicinātu ieslodzīto personības attīstību," uzsver Cēsu audzināšanas iestādes nepilngadīgajiem priekšnieks. Viņš ir gandarīts, ka līdz šim daudzi no jauniešiem spējuši nostāties uz pareizā ceļa, atraduši darbu, izveidojuši ģimeni un kļuvuši par pilnvērtīgiem sabiedrības locekļiem.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.