Dombrovskis: svarīgākais ir nodrošināt strukturālo reformu īstenošanu dzīvē

Svarīgākais ir nevis meklēt jaunākos ierosinājumus reformām, bet nodrošināt reformu īstenošanu dzīvē, otrdien žurnālistiem norādīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis.

Stāstot par paplašinātās Reformu vadības grupas sēdi otrdien, premjers informēja, ka tika izskatīti jautājumi, kas saistīti ar strukturālo reformu otro posmu. Viņš paskaidroja, ka pirmais strukturālo reformu posms bija vērsts uz krīzes pārvarēšanu, taupības pasākumiem un efektivitātes paaugstināšanu, savukārt otrajā reformu posmā uzsvars likts uz valsts konkurētspējas kāpināšanu un ilgtspējīgu izaugsmi.

Dombrovskis minēja, ka reformas būs vērstas trīs galvenajos virzienos - konkurētspējas kāpināšana, valsts pārvaldes efektivitātes uzlabošana un sociālais bloks. Otrdien Reformu vadības grupa sākusi skatīt konkurētspējas jautājumus. Sēdē uzklausīti Ekonomikas ministrijas (EM), Izglītības un zinātnes ministrijas un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas ziņojumi, kā arī viedokļi no Satiksmes, Zemkopības ministrijas un valdības sociālajiem partneriem.

Valdības vadītājs uzsvēra, ka neviens no sēdē ierosinātajiem strukturālo reformu priekšlikumiem valsts konkurētspējas paaugstināšanai nav saņēmis iebildumus. "Piedāvātie pasākumi ekonomikas jomā pamatā ir guvuši atbalstu, un EM ir uzdots precizēt darbu izpildes termiņu, kā arī, gatavojot nacionālo reformu programmu saistībā ar "ES 2020" stratēģiju, visus šos pasākumus arī atspoguļot nacionālajā reformu programmā," pavēstīja Dombrovskis.

Savukārt attiecībā uz strukturālajām reformām augstākajā izglītībā, pēc viņa teiktā, pieņemts lēmums veidot darba grupu valdībā kopā ar sociālajiem sadarbības partneriem, kas padziļināti strādās tieši ar strukturālajām reformām augstākajā un profesionālajā izglītībā. "Lai celtu izglītības kvalitāti un nodrošinātu ciešāku sasaisti ar darba tirgu," piebilda Dombrovskis.

"Esam uzdevuši ministrijām savus strukturālo reformu priekšlikumus atbilstoši Latvijas stratēģiskās attīstības plānam sastrukturēt un veikt analīzi, kā esošie piedāvājumi veicina Latvijas stratēģiskās attīstības plāna mērķu sasniegšanu," apliecināja Dombrovskis.

Daļa no otrdien izskatītajiem priekšlikumiem ir jauni, savukārt daļa ir jau iepriekš iesniegtie priekšlikumi, kas precizēti, informēja premjers, taču uzsvēra, ka svarīgākais ir meklēt nevis jaunākos ierosinājumus reformām, bet nodrošināt reformu īstenošanu dzīvē.

Dombrovskis sacīja - lai aktīvāk noritētu darbs pie reformu īstenošanas, Reformu vadības darba grupas dalībnieki vienojušies tikties biežāk, kā arī reformu procesa ikdienas pārraudzību, sēžu sagatavošanu un paveiktā monitoringu turpmāk uzticēt Valsts kancelejai, ko ar Stratēģiskās analīzes departamenta atbalstu veiks konkrēta amatpersona, kuru kopīgi izraudzīsies Reformu vadības grupa.

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes loceklis Jānis Endziņš žurnālistiem savukārt sacīja, ka Reformu vadības darba grupa ir saņēmusi aptuveni 90 lappuses ar reformu priekšlikumiem. "Mums ir 90 lappuses ar iesniegtiem priekšlikumiem par dažādām reformām un redzējumiem. Nākamais solis ir šo visu analizēt," paskaidroja LTRK pārstāvis un piebilda, ka priekšlikumu analizēšanai tiks veidotas darba grupas.

Nākamā Reformu vadības grupas sēdē notiks aprīļa beigās.

Jau vēstīts, ka iepriekšējā sēdē 15.februārī Reformu vadības grupa vienojās par strukturālo reformu principiem un galvenajiem virzieniem, kā arī tika uzdots ministrijām sagatavot un iesniegt strukturālo reformu pasākumus konkrētajās nozarēs.

Reformu vadības grupu vada Dombrovskis, tās sastāvā ietilpst finanšu ministrs, sociālo partneru - Latvijas Darba devēju konfederācijas un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības - pārstāvji, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera, Latvijas Pašvaldību savienība, Saeimas Budžeta un finanšu komisijas vadītājs u.c.

Latvijā

Latgales rajona tiesā Rēzeknē prokurore tiesu debatēs ir lūgusi piespriest vienu gadu un sešu mēnešu cietumsodu biedrības "Gribu palīdzēt bēgļiem" projektu vadītājai Ievai Raubiško apsūdzībās par nelikumīgas robežas šķērsošanas organizēšanu personu grupai.

Svarīgākais