Plūdus šogad prognozē Daugavā un Gaujā

Plūdi šogad varētu būt gaidāmi Daugavā un Gaujā pie Carnikavas un Ādažiem, otrdien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē paziņoja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieks Ainārs Pencis.

Tāpat, iespējams, plūdi gaidāmi Lielupē, piebilda VUGD vadītājs.

Apkārtnes iedzīvotājiem problēmas var sagādāt arī Ādažu dambis, jo tas neesot labā tehniskajā stāvoklī.

"Daugavā, kā katru gadu, plūdi gaidāmi posmā no Daugavpils līdz Pļaviņām. Vēl ir pāragri spriest, kad plūdi ir gaidāmi, jo pagaidām spēcīgu atkušņu nav un pa nakti vēl pieturas sals," norādīja Pencis.

Viņš uzsvēra, ka spridzināšana šogad notiks tikai gadījumos, ja būs izveidojusies kritiska situācija un nebūs citu iespēju, kā samazināt plūdus.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāvji sēdes laikā informēja, ka ir gatavi nepieciešamības gadījumā samērā īsā laika posmā mobilizēt 20 līdz 30 brigāžu, lai varētu sniegt palīdzību cilvēkiem, kuriem tas ir nepieciešams. Palīdzības sniegšana plūdu gadījumos, citās dabas stihijās vai katastrofās notiek, sadarbojoties ar VUGD pārstāvjiem, kuri palīdz mediķiem nokļūt nepieciešamajās vietās.

NMPD arī norādīja, ka pašlaik nav likuma, pēc kura varētu veikt iedzīvotāju piespiedu evakuāciju. Ja šāds likums būtu, glābšanas darbos tiktu ietaupīti ne tikai daudz vairāk finanšu, bet arī cilvēkresursi.

VUGD priekšnieks arī pastāstīja, ka pašlaik ir veidlapa, kas ir jāparaksta cilvēkam, kurš atsakās evakuēties. "Bet tas ir tikai tāds mierinājums. Ja situācija paliek ļoti kritiska, mūsu pienākums ir glābt šo cilvēku, bet tas jau ir daudz dārgāk nekā tad, ja viņš būtu jau iepriekš piekritis atstāt applūstošo teritoriju," sacīja Pencis.

Viņš paskaidroja, ka plūdi šogad gaidāmi divos viļņos - pirmais vilnis būs Latvijas teritorijā kūstošais sniegs, savukārt otrais būs saistīts ar ūdens masām, kas plūdīs no Valdaja augstienes.

Svarīgākais