Pērn būtiski palielinājies civillietu skaits, kas izriet no darba līguma attiecībām

© f64

Pērn būtiski palielinājies to civillietu skaits, kas izriet no darba līguma attiecībām, sacīja Augstākās tiesas (AT) priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs.

Viņš teica, ka pērn Senāta Civillietu departamentā kasācijas kārtībā izskatītas 198 lietas, kas izriet no darba līguma attiecībām, un tas ir par 80 lietām vairāk nekā 2009.gadā, kad tika izskatītas 118 lietas.

Bičkovičs norādīja, ka iemesls varētu būt krīzes ietekmē izraisītā daudzu cilvēku darba zaudēšana, kā arī algu samazināšana vai nelikumīga atlaišana. Kā iemesls var būt arī darba līgumā paredzēto noteikumu pārkāpšana vai arī algu neizmaksāšana.

"Pēdējo gadu laikā pieaug to lietu skaits, kas saistītas ar cilvēku nespēju pildīt līgumsaistības kredītu, līzingu vai aizdevumu jautājumos, kā arī pieaug lietu skaits, kas rodas no telpu īres attiecību jautājumiem," viņš pastāstīja.

Pakāpenisks pieaugums arī vērojams lietās, kas izriet no ģimenes tiesiskajām attiecībām, - ja 2008.gadā tādas bija 37, tad pērn bija jau 77 lietas par ģimenu tiesiskajām attiecībām.

Savukārt samazinājums vērojams civillietās, kuras kasācijas kārtībā izskatītas departamentā, kas saistītas ar strīdiem par nekustamā īpašumu tiesībām. Kopš 2008.gada šādu lietu skaits samazinājies par 63. 2008.gadā bija 153 tādas lietas, bet pērn Civillietu departamentā bija nonākušas 90 lietas.

Pagājušajā gadā Civillietu departamentā saņemtas 1393 lietas, no tām izskatītas 1139 lietas, savukārt nepabeigto lietu atlikums gada beigās ir 875.

Svarīgākais