"Latvenergo" jaunos tarifus tiesā apstrīd arī KDS

Arī Kristīgi demokrātiskā savienība (KDS) trešdienas pēcpusdienā Administratīvajā apgabaltiesā iesniedza prasības pieteikumu par jaunajiem Latvijas energokompānijas "Latvenergo" elektroenerģijas tarifiem, aģentūrai BNS pavēstīja KDS pārstāve Māra Zilgalve.

Pēc viņas teiktā, KDS valdes locekļu pieteikums iesniegts par iestādes - Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) - faktisko rīcību (bezdarbību) un administratīvo aktu atcelšanu un darbības apturēšanu.

"SPRK ar faktisko rīcību ir pieļāvusi prettiesisku bezdarbību, nepamatoti pieņemot lēmumu, ar kuru nolemts no 2011.gada 1. aprīļa atcelt pašlaik spēkā esošos elektroenerģijas tarifus," klāstīja Zilgave.

Viņa informēja, ka KDS ir detalizēti izvērtējusi tarifu paaugstināšanas metodiku un likumību un motivējusi prasību. Prasībā tiek lūgts atjaunot SPRK 2011.gada 12.janvāra lēmuma par "Sadales tīkla" elektroenerģijas sadales sistēmas pakalpojumu tarifiem pārsūdzēšanas termiņu, ja, neskatoties uz tā publicēšanā pieļauto pārkāpumu, tomēr tiek uzskatīts, ka pārsūdzēšanas termiņš ir nokavēts.

KDS arī lūdz atzīt par prettiesisku SPRK faktisko rīcību, nekonstatējot "Latvenergo" šā gada 27.janvārī iesniegto diferencēto tarifu saistītajiem lietotājiem, kuri stāsies spēkā no 1.aprīļa, neatbilstību SPRK apstiprinātajai elektroenerģijas tarifu aprēķināšanas metodikai saistītajiem lietotājiem un ekonomiskā pamatojuma prasībām, un atzīt šos tarifus par prettiesiskiem. Tāpat par prettiesisku un spēkā neesošu no izdošanas brīža tiek lūgts atzīt SPRK 16.februāra lēmumu par regulatora 2008.gada 20.februāra lēmuma atcelšanu, kā arī 12.janvāra lēmumu par "Sadales tīkla" elektroenerģijas sadales sistēmas pakalpojumu tarifiem.

KDS rosina iesniegt pieteikumu Satversmes tiesā par lietas ierosināšanu par Ministru kabineta noteikumiem par kārtību, kādā tiek noteikta un ieskaitīta valsts budžetā izmaksājamā peļņas daļa par valsts kapitāla izmantošanu neatbilstību Satversmei, pieņemt lēmumu par pagaidu noregulējumu, nosakot aizliegumu "Latvenergo" piemērot jaunos tarifus, kā arī akceptēt citas prasības.

Jau vēstīts, ka Administratīvās rajona tiesas Rīgas tiesu namā saņemts pirmais pieteikums, kurā lūgts izvērtēt SPRK akceptēto "Latvenergo" jauno tarifu pamatotību.

Trešdien saņemts pieteikums no uzņēmuma "Sātiņi-S", un arī opozīcijas apvienības "Par labu Latviju" deputāte Rita Strode iesniegusi pieteikumu Administratīvajā apgabaltiesā, lai apstrīdētu "Latvenergo" tarifu plānu, kas stāsies spēkā šogad 1.aprīlī. Savukārt sabiedriskās organizācijas "Marts" pārstāvis Marts Lācis aģentūrai BNS pavēstīja, ka trešdien Administratīvajā apgabaltiesā iesniegts vēl divu privātpersonu pieteikums par Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas lēmuma, ar kuru apstiprināti " Latvenergo" jaunie tarifi, atcelšanu.

"Latvenergo" elektroenerģijas gala tarifs patērētājiem no 1.aprīļa pieaugs par 21%. Jaunie tarifi neskars 61% "Latvenergo" klientu, jo tos piemēros klientiem, kas gadā patērē vairāk par 1200 kilovatstundām (kWh). No 1.aprīļa visām mājsaimniecībām par pirmajām 1200 kWh būs jāmaksā līdzšinējais starta tarifs - 0,0825 lati (Ls)/kWh. Savukārt no 1201 kWh tiks piemērots pamata tarifs - 0,1074 Ls/kWh.

Pēdējo reizi elektrības tarifi Latvijā mainījās 2008.gada 1.aprīlī, elektrībai iedzīvotājiem sadārdzinoties par 39,2%, bet uzņēmumiem - vidēji par 36%. Pašreiz iedzīvotājiem elektrības tarifs ir 8,25 santīmi par kilovatstundu. Savukārt juridiskām personām tarifa izmaiņas ir atkarīgas no vairākiem faktoriem - pieslēguma sprieguma pakāpes, izvēlētā tarifa un patēriņa.

Kompānija "Latvenergo" ir Latvijas valstij piederošs energoapgādes komersants, kas nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un tirdzniecību, kā arī sniedz telekomunikāciju un informācijas tehnoloģiju pakalpojumus. "Latvenergo" koncernā ietilpst "Latvenergo" un pieci meitasuzņēmumi - "Augstsprieguma tīkls", "Sadales tīkls", "Latvenergo Kaubandus", "Latvenergo Prekyba" un "Liepājas enerģija".

Latvijā

Rīgas Pieminekļu aģentūra 25. septembrī Latgales parkā demontēja piemiņas zīmi – akmeni Maskavas dārza izveidei. Akmens uzstādīšana nebija saskaņota ne Rīgas būvvaldē, ne citā institūcijā, līdz ar to piemiņas zīme konkrētajā vietā uzstādīta un līdz šim atradās neatbilstoši normatīvajiem aktiem, informē Rīgas dome.

Svarīgākais