VM aicina arī turpmāk informēt iedzīvotājus par lētāku zāļu izvēles iespējām

Noslēdzot sociālo kampaņu "Ārstējies nepārmaksājot!", Veselības ministrija (VM) aicina iedzīvotājus sadarbībā ar ārstiem un farmaceitiem arī turpmāk izvēlēties atbilstošākās un lētākās zāles, aģentūrai BNS pavēstīja VM pārstāve Egita Pole.

VM arī aicina medijus, ārstniecības personas, pašvaldības un sociālos dienestus iepazīties ar kampaņas materiāliem un novietot tos iedzīvotājiem pieejamās vietās. Ar materiāliem var iepazīties Veselības ekonomikas centra (VEC) mājaslapā.

Jau vēstīts, ka saskaņā ar VM aprēķiniem pacienti par medikamentiem pārmaksā apmēram 10%, jo nezina, ka ir iespējams izvēlēties lētākas alternatīvas. Kompensējamiem medikamentiem valsts kompensācijas daļa tiek aprēķināta no lētāko vienādas iedarbības zāļu cenas. Taču, iegādājoties dārgākas kompensējamās zāles, iedzīvotāji 2009.gadā no savas kabatas piemaksājuši 7,5 miljonus latu, bet pērnā gada 11 mēnešos - 8,2 miljonus latu.

VM atgādina, ka pacientiem ir tiesības iegūt informāciju no ārsta un farmaceita par zālēm ar iespējami mazāko pacienta līdzmaksājumu.

Latvijā

Valsts drošības dienests pabeidzis izmeklēšanu esošajos kriminālprocesos par prettiesisku darbību Ukrainā, karojot Krievijas pusē. Prokuratūra tiesai nosūtījusi 6 lietas, bet vairākās apturētas, jo, piemēram, persona ir meklēšanā un nav iespējams uzrādīt apsūdzību, Viena no lietām, kas šī iemesla dēļ apturēta ir pret Ilijasu Mahamajevu. Par karošanu Krievijas pusē viņam plāno atņemt Latvijas pilsonību, ziņo Latvijas Televīzijas raidījums “de facto”, atsaucoties uz iekšlietu ministra Rihards Kozlovska teikto (JV).

Svarīgākais