Latvijas Pensionāru federācija pulcēsies kongresā

Latvijas Pensionāru federācija (LPF) 16.martā rīkos pārskata kongresu, kurā paredzēts pārvēlēt LPF vadību un diskutēt par pensiju politiku un veselības aprūpi, aģentūrai BNS pastāstīja LPF vadītāja Aina Verze.

LPF biedri tiks informēti par federācijas darbu 2008.-2010.gadā - šajā laika posmā LPF ministrijām, Saeimai un valdībai iesniegusi kopumā 48 dažādus priekšlikumus, norādīja Verze.

"Pensiju politika ir pats galvenais jautājums. Tāpat veselības aprūpe," viņa uzsvēra, raksturojot galvenos diskusiju tematus gaidāmajā kongresā.

Kongresā tiks pārvēlēts arī LPF priekšsēdētājs, dome, valde, revīzijas komisija un citas pārvaldes institūcijas.

Uz jautājumu, vai Verze plāno atkārtoti kandidēt uz LPF priekšsēdētājas amatu, viņa atbildēja, ka sākotnēji personisku apsvērumu dēļ nav vēlējusies to darīt, taču pašlaik neesot izvēles.

"Šajā situācijā es nedrīkstu atstāt savu darbu, man ir jāaizstāv vecie cilvēki,” teica Verze. Neviens cits kandidāts uz šo amatu pagaidām neesot pieteicies, taču viņa neizslēdza, ka tas varētu notikt nākamnedēļ.

Verze informēja, ka uz kongresu uzaicināts gan Valsts prezidents Valdis Zatlers, gan Ministru prezidents Valdis Dombrovskis ("Vienotība"), Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa ("Vienotība") un vairāki ministri, kā arī daudzi citi LPF sadarbības partneri.

"Jāstrādā kopā, nevar turēt ragus viens pret otru," viņa sacīja un piebilda, ka ciena Dombrovski par doto vārdu attiecībā uz pensiju nesamazināšanu. LPF vadītāja arī pauda viedokli, ka par izmaiņām pensijās var runāt tikai Labklājības ministrijas (LM) jau apstiprinātās koncepcijas ietvaros, kas paredz nepiešķirt piemaksas jaunajām pensijām un palielināt pensijas saņemšanai nepieciešamo darba stāžu.

Verze klāstīja, ka pret šiem priekšlikumiem LPF nav iebildusi, jo nākamā gada budžetā atkal būs nepieciešama konsolidācija. "Sava daļa būs jānes arī sociālajam budžetam," viņa atzina, gan uzsverot, ka LPF joprojām neatbalsta LM ierosinājumu jau no nākamā gada atcelt priekšlaicīgo pensionēšanos, jo pašreizējā augstā bezdarba situācijā tas radīšot lielas problēmas.

Svarīgākais