Darbavietās trūkst reālas apmācības darba aizsardzības jautājumos

Viens no izplatītākajiem pārkāpumiem darba aizsardzības jomā pērn bija nepilnīga apmācība darba aizsardzības jautājumos, informē Valsts darba inspekcijas (VDI) direktora pienākumu izpildītājs Renārs Lūsis.

Viņš atzina, ka 16% no kopējā izdarīto pārkāpumu skaita saistīti ar apmācību trūkumu darba aizsardzības jautājumos un tas var nešķist liels daudzums, tomēr instruktāžas trūkums ir viens no iemesliem, kas veicina nelaimes gadījumus darbavietās. "Trešā daļa nelaimes gadījumu notiek ar tiem darbiniekiem, kas strādā pirmo gadu - ar darba stāžu līdz vienam gadam, un diemžēl viņš gūst traumas," sacīja Lūsis un piebilda, ka divas trešdaļas no visiem nelaimes gadījumiem notiek ar darbiniekiem, kuru darba stāžs ir no viena līdz trim gadiem.

Atsaucoties uz statistikas datiem, Lūsis informēja, ka 80% darbavietu ir paraksts par darba aizsardzības jautājumu apmācību, taču patiesībā reālu zināšanu darba drošības jautājumos trūkst vismaz pusei darbinieku, tādējādi praktiskā apmācība nav notikusi.

Inspekcijas dati liecina, ka lielākā daļa - 40% - no pārkāpumiem pērn darba aizsardzības jomā bijuši tie, kas saistīti ar darba vides iekšējo uzraudzību, 16% pārkāpumu bijuši saistīti ar apmācību darba aizsardzības jautājumos, savukārt 8% pārkāpumu saistīti ar obligāto veselības pārbaužu veikšanu.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.