Interneta asociācija aicina nekavēt platjoslas interneta attīstību Latvijā

Latvijas Interneta asociācija (LIA) aicina Finanšu ministriju (FM) nekavēt platjoslas interneta attīstību Latvijā.

Šāds aicinājums izteikts LIA atklātajā vēstulē, kas adresēta FM un informatīvos nolūkos arī Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim, Satiksmes ministrijai un plašsaziņas līdzekļiem.

Vēstulē LIA biedri pauž satraukumu par kavēšanos ar platjoslas interneta attīstības projekta virzību, kuru plānots īstenot aktivitātē "Elektronisko sakaru pakalpojumu vienlīdzīgas pieejamības nodrošināšana visā valsts teritorijā". Asociācija lūdz FM informēt, kāds ir pašreizējais projekta statuss un kad tiks sākta tā īstenošana.

"Platjoslas attīstībai pieejamie 19 miljoni eiro (13,3 miljoni latu) Eiropas finansējuma sniegtu būtisku ieguldījumu Latvijai, lai izbūvētu platjoslas infrastruktūru lauku teritorijās, kurās pašlaik nav šādu iespēju, nodrošinot iedzīvotājiem un uzņēmējiem konkurētspējīgu mūsdienām atbilstošu piekļuvi internetam. Ņemot vērā to, ka šīs aktivitātes realizācijai netiek prasīts nodrošināt līdzfinansējumu no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem, ir neizprotama atbildīgo ministriju kavēšanās projekta īstenošanā," norāda LIA pārstāvji.

Asociācijas biedri - elektronisko sakaru komersanti - ir satraukti par projekta virzību, atbildīgo valsts institūciju nespēju nodrošināt finansējuma saņemšanu un apguvi, tādējādi būtiski kavējot interneta attīstību Latvijā. Patlaban platjoslas piekļuves rādītājos Latvija ieņem 20. vietu, atpaliekot gan no Eiropas vidējiem rādītājiem, gan kaimiņvalstīm Lietuvas un Igaunijas.

"Jau vairākkārt nozares asociācijas paudušas viedokli nozares ministrijām, ka elektronisko sakaru komersanti neveiks ieguldījumus attālos lauku rajonos, tāpēc Eiropas sniegtais finansējums veicinātu ne tikai uzņēmējdarbības un tautsaimniecības attīstību kopumā, bet arī iedzīvotāju izaugsmi un e-pakalpojumu pieejamību lauku apvidos, ceļot Latvijas konkurētspēju Eiropā," minēts vēstulē.

Tajā arī teikts, ka tuvākās Latvijas kaimiņvalstis Igaunija un Lietuva katra no Eiropas Savienības (ES) saņēmušas jau aptuveni 65 miljonus eiro (45,7 miljonus latu), lai izbūvētu platjoslas infrastruktūru lauku teritorijās, savukārt Latvija šim mērķim līdz šim saņēmusi tikai 4,3 miljonus eiro (trīs miljonus latu).

FM Komunikācijas nodaļas vadītāja Baiba Melnace sacīja, ka FM vēstuli vēl nav saņēmusi, taču ar tās saturu iepazinusies internetā.

Viņa pastāstīja, ka 2010.gada 15.decembrī Eiropas Komisija (EK) ir sniegusi oficiālu viedokli par aktivitātes "Elektronisko sakaru pakalpojumu vienlīdzīgas pieejamības nodrošināšana visā valsts teritorijā" ieviešanas aprakstu, savā vēstulē iekļaujot EK Konkurences, Reģionālās politikas un Informācijas sabiedrības un mediju ģenerāldirektorāta komentārus.

Satiksmes ministrija (SM) pašlaik strādā pie aktivitātes ieviešanas apraksta precizēšanas, lai izpildītu EK norādītos nosacījumus. Līdz ar to platjoslas projekta īstenošana būs iespējamam tikai tad, kad SM saskaņos ar EK šīs aktivitātes ieviešanas aprakstu.

Jau vēstīts, ka iepriekš arī Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģiju asociācija pauda satraukumu par platjoslas interneta attīstību Latvijā un uzsvēra, ka Latvija nepietiekami izmanto ES finansējuma sniegtās iespējas.

Svarīgākais