ZZS sagaida “Vienotības” publisku atvainošanos, jo nav koalīcijas līguma pārkāpums

© f64

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcija aicina “Vienotību” publiski atvainoties, jo apvainojumiem koalīcijas līguma pārkāpumā gaidāmajā balsojumā par tiesībsargu neesot pamata, sacīja ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis.

“Mēs nejūtamies pārkāpuši koalīcijas līgumu, tāpēc derētu publiska atvainošanās,” atzina Brigmanis.

ZZS nav mainījusi lēmumu un ceturtdien visi tās deputāti balsos par opozīcijā esošā “Saskaņas centra” izvirzīto kandidātu Tiesībsarga biroja vadītāja amatam Juri Jansonu.

Dienu pirms balsojuma par tiesībsargu ZZS Saeimas frakcijas sēdē analizēts koalīcijas līgums, kurā atrasts punkts, ka bez saskaņojuma ar koalīcijas partneriem nedrīkst iesniegt likumprojektus, kas skar grozījumus Satversmē, attiecībā par pilsonību un valsts budžetu. Savukārt, ja nav vienprātības kādā jautājumā, kā par tiesībsargu, esot jādibina darba grupa, lai nonāktu pie risinājuma.

“Kad noraidījām Andra Guļāna kandidatūru, tad nebija ierosinājuma veidot darba grupu. Ja redz, ka lietas buksē, koalīcijas partneru uzdevums bija censties panākt risinājumu,” norādīja Brigmanis un uzsvēra, ka šajā gadījumā vajadzējis veidot darba grupu.

Viņš arī teica, ka “Vienotībai” būtu jābūt pateicīgai, jo ZZS rīcības dēļ balsojums par tiesībsargu notiks jau ceturtdien, 3.martā.

Brigmanis neuzskata, ka ZZS lēmums negatīvi ietekmēs koalīcijas partneru attiecības.

“Katrs darīs, kā plānojis, pēc tam tad strādās uz priekšu,” atbildēja ZZS Saeimas frakcijas līderis.

Savukārt "Vienotības" Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis uzsvēra, ka ZZS pārkāpusi koalīcijas līguma garu. Uz jautājumu, vai "Vienotība" publiski atvainosies, Zaķis atbildēja īsi: "Apsvērsim šo jautājumu."

Apvienības frakcija trešdien arī nolēmusi tiesībsarga amatā atbalstīt pašu virzīto kandidāti Anitu Kovaļevsku.

Uz jautājumu, kāda būs turpmākā koalīcijas partneru sadarbība, ZZS atbalstot opozīcijas kandidātu, Zaķis atbildēja, ka "mums pašiem tad būs jābūt turpmāk gudrākiem". Atšķirīgo viedokļu dēļ valdība ceturtdien nekritīs, piebilda Zaķis.

Jau vēstīts, ka premjers Valdis Dombrovskis ("Vienotība") otrdien aicināja ZZS nepārkāpt koalīcijas līgumu balsojumā par tiesībsargu. Dombrovskis žurnālistiem gan izvairīgi atbildēja uz jautājumu, kāda būs "Vienotības" rīcība, ja ZZS tomēr nobalsos par opozīcijas virzīto kandidātu tiesībsarga amatam.

"Tad mēs runāsim atsevišķi," teica premjers.

Savukārt "Vienotības" valde pirmdienas vakarā aicināja ZZS neriskēt ar valdības stabilitāti, atbalstot SC tiesībsarga amata kandidātu. Apvienības valde uzskata, ka balsojums par opozīcijas virzīto tiesībsarga amata kandidātu vieš pamatotas bažas, ka, tāpat kā par tiesībsargu, ZZS turpmāk plāno balsot arī par citām SC virzītām amatpersonām, tostarp Valsts prezidentu.

Ziņots arī, ka "Vienotība" tiesībsarga amatam izvirzījusi Administratīvās rajona tiesas tiesnesi, Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes Valststiesību zinātņu katedras lektori Anitu Kovaļevsku.

Aizklāts balsojums Saeimā notiks ceturtdien.

Latvijā

Gan pasaulē, gan Latvijā katru gadu palielinās bērnu skaits, kuriem nepieciešama pediatriskā paliatīvā aprūpe, aģentūru LETA informēja Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) Paliatīvās aprūpes dienesta vadītāja vietniece aprūpes jautājumos Sofja Tomase.

Svarīgākais