Marta beigās plānots pikets pret "Latvenergo" tarifu pieaugumu

Mītiņā 24.martā plānots Latvijas iedzīvotāju pikets pret Latvijas energokompānijas "Latvenergo" tarifu pieaugumu, liecina domubiedru grupas paziņojums interneta vietnē http://pietiek.wordpress.com/.

Mītiņa rīkotāji norāda, ka 20 neatkarības gadus valdības ir vedušas Latviju pa iznīcības ceļu un viss ir darīts nevis tautas, bet savu interešu labā. Domubiedri klāsta, ka likvidētas rūpnīcas, fabrikas, visas lielās ražotnes, jo tas ir bijis izdevīgi kādam, bet ne tautai.

"Pašreizējās valdības rīcība ir - darīt visu, ko prasa starptautiskie aizdevēji, kurus neinteresē tāda maza zemes pleķīša iedzīvotāju liktenis. Acīmredzot šie starptautiskie aizdevēji vēlas panākt pilnīgu Latvijas tautsaimniecības iznīkšanu, cilvēku izmiršanu vai emigrēšanu, tāpēc pašlaik tiek prasīts darīt visu tā, lai tas arī notiktu. Pašreizējais lēmums par energotarifu pacelšanu ir kā pēdējā nagla, ko valdība centīgi grib iedzīt Latvijai sagatavotajā zārkā," teikts domubiedru grupas paziņojumā.

Mītiņa rīkotāji aicina Latvijas iedzīvotājus nebūt vienaldzīgiem un 24.martā pulksten 12 pievienoties domubiedru grupas piketam pie Prezidenta pils, kam sekos gājiens uz Saeimu, rezolūcijas iesniegšana prezidentam un Saeimai.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka "Latvenergo" elektroenerģijas gala tarifs patērētājiem no 1.aprīļa pieaugs par 21%. Jaunie tarifi neskars 61% "Latvenergo" klientu, jo tos piemēros klientiem, kas gadā patērē vairāk par 1200 kilovatstundām (kWh). No 1.aprīļa visām mājsaimniecībām par pirmajām 1200 kWh būs jāmaksā līdzšinējais starta tarifs - 0,0825 lati (Ls)/kWh. Savukārt no 1201 kWh tiks piemērots pamata tarifs - 0,1074 Ls/kWh.

Pēdējo reizi elektrības tarifi Latvijā mainījās 2008.gada 1.aprīlī, elektrībai iedzīvotājiem sadārdzinoties par 39,2%, bet uzņēmumiem - vidēji par 36%. Pašreiz iedzīvotājiem elektrības tarifs ir 8,25 santīmi par kilovatstundu. Savukārt juridiskām personām tarifa izmaiņas ir atkarīgas no vairākiem faktoriem - pieslēguma sprieguma pakāpes, izvēlētā tarifa un patēriņa.

Kompānija "Latvenergo" ir Latvijas valstij piederošs energoapgādes komersants, kas nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un tirdzniecību, kā arī sniedz telekomunikāciju un informācijas tehnoloģiju pakalpojumus. "Latvenergo" koncernā ietilpst "Latvenergo" un pieci meitasuzņēmumi - "Augstsprieguma tīkls", "Sadales tīkls", "Latvenergo Kaubandus", "Latvenergo Prekyba" un "Liepājas enerģija".

Latvijā

Rīgas Pieminekļu aģentūra 25. septembrī Latgales parkā demontēja piemiņas zīmi – akmeni Maskavas dārza izveidei. Akmens uzstādīšana nebija saskaņota ne Rīgas būvvaldē, ne citā institūcijā, līdz ar to piemiņas zīme konkrētajā vietā uzstādīta un līdz šim atradās neatbilstoši normatīvajiem aktiem, informē Rīgas dome.

Svarīgākais