Jaunietis aicina ļaudis no visas pasaules ziedot Latvijai SVF parāda atdošanai

Kāds jaunietis no Latvijas izveidojis mājaslapu "savelatvia.com", aicinot ļaudis no Latvijas un visas pasaules saziedot kopumā 1,18 miljardus latu, lai palīdzētu Latvijai atdot parādu Starptautiskajam Valūtas fondam (SVF).

Idejas autors 22 gadus vecais Matīss Bārtulis aģentūrai BNS pastāstīja, ka cer vienoties ar valsts vadību iemainīt saziedotos līdzekļus pret noteiktiem darbiem valstī. Biedrības "Save Latvia" dibinātājs un mājaslapas "savelatvia.com" veidotājs nolēmis radīt izdevību tautai nestāvēt malā un rīkoties, lai ietekmētu situāciju Latvijā.

"Kampaņas "Glāb Latviju" ietvaros saziedotie līdzekļi valsts kasi piepildīs tikai tādā gadījumā, ja valdība piekritīs slēgt vienošanos par noteiktiem darbiem valstī. Īsāk sakot, būs darbi - būs nauda," norādīja Bārtulis.

Ziedot cēlajam mērķim iespējams Bārtuļa izveidotajā mājaslapā "savelatvia.com", kur līdz otrdienas pēcpusdienai saskaņā ar mājaslapā pieejamo informāciju bija saziedoti 36 eiro. Kampaņas nolikumā teikts, ka ziedot iespējams ar īsziņas palīdzību, caur "Paypal" sistēmu vai ar bankas pārskaitījumu. Tiesa, nolikums paredz, ka var pieprasīt slēgt rakstveida ziedojuma līgumu tikai tad, ja ziedojuma summa pārsniedz 1000 eiro.

Bārtulis gan aģentūrai BNS precizēja, ka pēc ziedotāju vēlēšanās būšot iespējams slēgt līgumus arī par mazākām summām. Visi pārskaitītie ziedojumi nonākšot viņa dibinātās bezpeļņas biedrības "Save Latvija" rīcībā, un pēc kampaņas beigām tiks publicēti pārskati par saziedoto.

Bārtuļa rosinātās kampaņas "Glāb Latviju" rezultāts būšot atkarīgs no cilvēku atsaucības un uzkrāto ziedojumu apmēra. Ja lielums būs pietiekams, lai vērstos pie valsts vadības un piedāvātu apmainīt uzkrātos līdzekļus pret konkrētiem sabiedrībai taustāmiem un redzamiem uzlabojumiem valstī, tas tiks darīts, sagatavojot īpašu vienošanos visu ziedotāju vārdā. Bet, ja valdība noraidīs šādu vienošanos vai arī ziedojumu apmērs būs neliels, uzkrājumi valsts kasē nenonāks, bet sadarbībā ar dažādām organizācijām tiks izmantoti tur, kur šie ziedojumi atbilstoši to apmēram varētu sniegt vislielāko labumu visai sabiedrībai.

"Pats uz savu galvu to, protams, neizlemšu, konsultēšos ar labdarības organizācijām," sacīja Bārtulis.

Viņš arī minēja piemēru - ja lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju veiktu kaut vai tikai simbolisku ziedojumu, piemēram, vienas sviesta vai čipsu pakas vērtībā, jau būtu savākti divi miljoni eiro jeb aptuveni 1,4 miljoni latu. To viņš arī noteicis kā minimālo summu, kuras savākšanas gadījumā varētu vērsties pie valdības ar savu piedāvājumu.

"Un ja katrs iedzīvotājs atkārtos ziedojumu reizi mēnesī viena eiro jeb 70 santīmu apmērā līdz pat kampaņas beigām, kas ir 2013.gada decembrī, kopā no cilvēka vidēji tie būs tikai 34 eiro jeb 24 lati nepilnu triju gadu laikā, taču kopējais uzkrājums tautas kasē jau būs apmēram 49 miljoni latu," sprieda idejas autors.

"Interesanti būs pavērot, vai Latvijas glābēju sarakstā būs atrodami Latvijas simts tautas priekšstāvju, ministru un citu valsts amatpersonu vārdi," viņš piebilda.

Kampaņas ietvaros tiks izveidota arī ceļojošā ziedojumu urna, kuru pavadīs videooperators, lai iemūžinātu cilvēku reakciju un attieksmi. Pašlaik jau sākts darbs pie dokumentālās filmas "Glāb Latviju", kurai tiek meklēts finansējums. Filma stāstīs par pašreizējo situāciju Latvijā, cilvēku gatavību iesaistīties tās uzlabošanā, būs arī intervijas ar sabiedrībā pazīstamiem cilvēkiem. Bārtulis uzsvēra, ka doma par filmas veidošanu esot radusies pēc kampaņas izplānošanas un kampaņa neesot iecerēta kā reklāma filmai.