lvess: "Rail Baltica" un "Via Baltica" projekti parādīs Baltijas vienotību

Tādi projekti kā "Rail Baltica" un "Via Baltica" parādīs, vai Baltijas vienotība ir īsta, vai arī tie ir tikai tukši vārdi, pirmdien žurnālistiem sacīja Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess (Toomas Hendrik Ilves).

"Baltijas valstu sadarbība nenozīmē karodziņu vicināšanu vai roku turēšanu. Būtiskākais jautājums ir - vai vārdiem seko nauda," teica Ilvess, "ja nauda neseko, tad tie ir tikai vārdi un tam nav nekādas jēgas. Ja ir vēlēšanās kaut ko īstenot, tad jābūt arī vēlmei par to maksāt. Pēc mūsu uzskata, lakmusa tests Baltijas valstu sadarbībai ir, vai mēs attīstīsim projektus "Rail Baltica" un "Via Baltica" vai ne."

Viņaprāt, Baltijas valstu vienotību noteiks vēlme ieguldīt naudu tajā, lai sadarbība starp trijām Baltijas valstīm un to sadarbība ar Eiropu kļūtu nopietna. "Ja ne, tad mēs varam runāt par jaukām un draudzīgām attiecībām, cik gribam, bet tam nebūs jēgas," piebilda Ilvess.

Igaunijas prezidents arī atzina, ka, viņaprāt, Baltijas valstu pastāvīgā salīdzināšana vienai ar otru nav nekas labs. "Katrā gadījumā mēs [Igaunijā] nenodarbojamies ar salīdzināšanu. Neesmu pārliecināts, ka tā ir laba doma. Mēs koncentrējamies paši uz savām problēmām, kuru mums katrā ziņā pietiek," viņš norādīja.

Jau vēstīts, ka Ilvess pirmdien ieradās Latvijā, lai tiktos ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru un pasniegtu ordeni bijušajam ārlietu ministram Aivim Ronim.

Svarīgākais