Juraša dēļ Repše gatavs grozīt pat likumus

Finanšu ministrs Einars Repše nodibinājis speciālu darba grupu, kurai jāizvērtē KNAB darbiniekam Jurim Jurašam VID piemērotā soda atbilstība likumam, kā arī iespējas, "ja nepieciešams", mainīt likumdošanas aktus.

Rīkojumu Par darba grupas izveidošanu, par iedzīvotāju ienākuma nodokļa un uzņēmumu ienākuma nodokļa normu piemērošanu, kurā izskan mudinājums J. Juraša dēļ mainīt likumus, E. Repše parakstījis šāgada 11. septembrī. Par tās vadītāju iecelts Finanšu ministrijas (FM) Nodokļu politikas departamenta direktores vietnieks Andrejs Birums, par locekļiem – E. Repšes padomnieks juridiskajos jautājumos Andis Jacino, FM Nodokļu politikas departamenta tiešo nodokļu nodaļas vadītāja Astra Kaļāne, VID metodikas izstrādes nodaļas priekšniece Diāna Kudraveca un VID Galvenās nodokļu pārvaldes direktora vietniece Ināra Pētersone. Rīkojumā lakoniski izklāstīts grupas uzdevums: "Izvērtēt esošo situāciju saistībā ar iedzīvotāju ienākuma nodokļa un uzņēmumu ienākuma nodokļa piemērošanu attiecībā uz zvērinātā advokāta Laura Lejas 2009. gada 5. augusta atzinumu (par J. Juraša 29.06.2009. iesniegumā minētajiem faktiem, izvērtējot tiesību normu piemērošanas pareizību)."

Rīkojumā piekodināts – ja darba grupa konstatē nepieciešamību "precizēt tiesisko regulējumu", tad tai jāiesniedz priekšlikumi "normatīvo aktu grozījumiem līdz 2009. gada 30. septembrim".

FM Komunikāciju departamenta direktores vietnieks Aleksis Jarockis pirmdien Neatkarīgajai skaidroja, ka darba grupa ar savu uzdevumu joprojām nav tikusi galā. "Darba grupa turpina darbu, lai saliktu visus punktus uz i." Darba gaitā parādījušies neparedzēti apstākļi, jo grupas dalībnieki tikuši atrauti no J. Juraša lietas pētīšanas. "Tā kā Labklājības ministrija paziņoja, ka tās budžetu nav iespējams samazināt, Finanšu ministrijas amatpersonām nācās pētīt, kur valsts budžetā gūt papildu ieņēmumus," teica A. Jarockis.

Vaicāts, kas E. Repši tik cieši saista ar J. Jurašu, ka ministrs gatavs grozīt pat likumus, A. Jarockis atbildēja: "Man nav informācijas par to, kas ministru saista ar Jurašu. Saistībā ar VID piemēroto sodu Finanšu ministrija saņēma vēstuli no KNAB priekšnieka Vilnīša kunga, kā arī no paša Juraša. Ministrs tikai lūdza VID skaidrojumu. Cik zinu, tad pats Jurašs piemēroto sodu ir pārsūdzējis. Ministrija šajā strīdā neiejaucas."

Atbildot uz jautājumu, vai ministrs tik rūpīgi izpēta arī citu iedzīvotāju sūdzības par VID uzrēķiniem, amatpersona skaidroja: "Šādas sūdzības Finanšu ministrija parasti nesaņem. Tā bija vienīgā. Jāuzsver, ka sūdzības izskatīšanas pamatā bija KNAB priekšnieka vēstule."

Šis ir jau trešais finanšu ministra mēģinājums ar administratīviem līdzekļiem palīdzēt atrisināt KNAB darbinieka problēmas. Šā gada 6. jūlijā E. Repše ar rezolūciju pieprasīja VID ģenerāldirektoram Dzintaram Jakānam informāciju, kad un par ko sākts kriminālprocess pret KNAB darbiniekiem, kāda veida noziedzīga nodarījuma izdarīšana tiek vērtēta, kādi ir izmeklēšanas rezultāti u.tml. Atbilstīgi likumam izmeklēšanas informācija ir valsts noslēpums un kriminālprocesa virzītāja darbībās neviens no malas iejaukties nedrīkst. Savukārt 8. jūlijā ekonomikas ministrs A. Kampars, pildot finanšu ministra pienākumus, uzdeva FM valsts sekretāram un trijiem FM departamentiem izvērtēt divus J. Juraša personīgos iesniegumus. Riņķa dancis ap J. Juraša nodokļiem aizsākās šā gada jūnijā, kad VID piestādīja J. Jurašam nodokļu uzrēķinu – aptuveni 117 000 latu.

Svarīgākais