Integrācijas pamatnostādnes KM izstrādās līdz oktobra beigām

Turpmākās pamatnostādnes integrācijas jautājumos tiks izstrādātas līdz oktobra beigām, ceturtdien nevalstisko organizāciju (NVO) un Ministru kabineta sadarbības memoranda īstenošanas padomes sēdē pavēstīja kultūras ministre Sarmīte Ēlerte ("Vienotība").

Pamatnostādņu mērķi ir stiprināt Latvijas demokrātisko kopumu un tā vienojošo pamatu - latviešu valodu, kā arī nacionālo identitāti un stiprināt eiropeiskās vērtības, to vidū arī Latvijas unikālo kultūrtelpu.

"Diskusijas par integrāciju ir daļa no integrācijas, jo sarunas laikā sāk veidoties idejas par integrācijas uzlabošanu," norādīja ministre.

Viņa informēja, ka turpmāk, veidojot integrācijas politiku, tiks iekļautas arī šādas mērķa grupas: latvieši, kuri dzīvo Latvijā, un latviešu diaspora, kas dzīvo ārzemēs, mazākumtautību pārstāvji un imigranti. Pašlaik esot tautību grupas, kas nepiedalās kopējā sabiedrības komunikācijā, un ir jādara viss iespējamais, lai dotu tām iespējas vairāk iesaistīties sabiedriskajos procesos.

NVO pārstāvji savukārt minēja, ka pamatnostādnēs smalkāk jārunā par imigrantu jautājumu. Viņuprāt, vajadzētu sakārot iespēju imigrantiem kļūt par valsts daļu, vienlaicīgi atstājot iespēju tiem no šāda piedāvājuma atteikties.

Kultūras ministre sacīja, ka integrācijas principi ir atvērta latvietība, mazākumtautību kultūras saglabāšana, kā arī katras personas cilvēktiesību ievērošana.

Ministre atzina, ka integrācijas procesa rezultāti Latvijā varēja būt labāki. Iepriekšējās pamatnostādnēs iekļauti vairāki kompromisi un neesot bijusi politiskā vēlme runāt par paveikto un problēmām.

Jau vēstīts, ka no šā gada Kultūras ministrija (KM) atbild par valsts politikas izstrādi un īstenošanu sabiedrības integrācijas jomā, valdības deklarācijā ierakstīto apņemšanos izstrādāt nacionālās identitātes un integrācijas valsts programmu, lai stiprinātu piederības izjūtu Latvijai, kā arī integrācijas vadlīniju apstiprināšanu Ministru kabinetā. KM ir atbildīga par ārējos normatīvajos aktos noteikto uzdevumu izpildi saistībā ar Sabiedrības integrācijas fondu.

Nevalstisko organizāciju un Ministru kabineta sadarbības memoranda īstenošanas padome ir konsultatīva institūcija, kuras darbības mērķis ir sekmēt NVO un Ministru kabineta sadarbības memorandā noteikto mērķu sasniegšanu. Padomes uzdevums ir sniegt priekšlikumus Ministru prezidentam un ieteikumus ministrijām, lai uzlabotu valsts pārvaldes institūciju un pilsoniskās sabiedrības sadarbību. Padomes sekretariāta funkcijas īsteno Valsts kanceleja.

Svarīgākais