SM uzdod papildus brīdināt kuģu kapteiņus par apgrūtinātu kuģošanu Rīgas jūras līcī

Lai Rīgas jūras līcī iestrēgušo kuģu skaits nepalielinātos, Satiksmes ministrija (SM) ceturtdien uzdevusi Latvijas Jūras administrācijai (LJA) un krasta apsardzes dienestam nekavējoties papildus brīdināt kuģu kapteiņus par apgrūtinātām kuģošanas iespējām, aģentūru BNS informēja SM sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Svikliņa.

Viņa pastāstīja, ka šāds uzdevums dots ceturtdien SM, Rīgas brīvostas pārvaldes, LJA, Jūras spēku krasta apsardzes dienesta un citu iesaistīto pušu pārstāvju kopīgas tikšanās laikā.

Patlaban ilgstoši iesaluši ir deviņi kuģi, pārsvarā pie Kolkas, Rojas–Mērsraga un Rīgas ostas tuvumā, bet 32 kuģi atrodas Rīgas jūras līcī.

Pēc SM pārstāves teiktā, kuģus aicinās, ja iespējams, neplānot ienākšanu Rīgas jūras līcī un Rīgas ostā. Būs jāievēro un stingrāk jākontrolē Rīgas brīvostas kapteiņa ziemas apstākļos noteiktie ierobežojumi, proti, ledus navigācijas laikā Rīgas jūras līcī nedrīkst kuģot kuģi, kuru jauda ir mazāka par 1600 kW un neatbilst ledus klasei 1C.

Sanāksmes laikā arī tika panākta vienošanās, ka līdz piektdienai, 25.februārim, krasta apsardze aptaujās kuģus par to degvielas rezervēm un nepieciešamajām piegādēm. Nepieciešamības gadījumā pēc kuģu aģentu vai Rīgas brīvostas pieprasījuma Valsts robežsardzes un Rīgas brīvostas rīcībā esošie velkoņi varēs nogādāt kuģiem dzeramo ūdeni, pārtiku vai dīzeļdegvielu palīgdzinēju darbībai, lai nodrošinātu enerģijas un siltuma piegādi uz kuģiem.

Ņemot vērā, ka kritisks apdraudējums cilvēku veselībai vai apkārtējai videi nav prognozēts, pašlaik ārkārtas pasākumi netiek plānoti. Nepieciešamības gadījumā Nacionālo bruņoto spēku rīcībā esošais helikopters ir gatavs evakuēt cilvēkus no kuģiem.

Svikliņa arī norādīja, ka vienlaikus tiek apzinātas iespējas citās ostās par brīviem un pieejamiem ledlaužiem, kas gan ir ļoti ierobežotas, jo klimatiskie apstākļi Baltijas jūras reģionā šoziem ir ļoti nelabvēlīgi.

Viņa atzina - tā kā meteorologi bija savlaicīgi brīdinājuši par ilgstošu salu un nelabvēlīgiem laika apstākļiem, jāsecina, ka Rīgas brīvostas pārvalde to nebija ņēmusi vērā un nebija pienācīgi izvērtējusi riskus. SM neizpratni rada fakts, ka šajās dienās no Rīgas ostas ir izlaisti septiņi kuģi, kas neatbilst Rīgas ostas kapteiņa decembrī izdotajiem ziemas kuģošanas ierobežojumiem un, visticamāk, iesals.

Rīgas brīvostas pārvaldei jāizanalizē līdzšinējā darbība un savas kompetences ietvaros jāizdara viss nepieciešamais, lai turpmāk nodrošinātu atbilstošus kuģošanas apstākļus un līdzīgas situācijas neatkārtotos, jo šādi notikumi nelabvēlīgi ietekmē Latvijas kā tranzīta valsts tēlu, uzsvēra SM pārstāve.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka Rīgas brīvostas pārvalde vērsusies pie valdības pēc palīdzības, jo ostā izveidojusies ārkārtas situācija - būtiski traucēta kuģošana publiskajos ūdeņos, kas ietekmē Rīgas brīvostā strādājošo uzņēmumu darbību.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis uzdevis satiksmes ministram Uldim Augulim un Krīzes vadības padomes sekretariātam steidzami iesniegt informāciju par situāciju, kāda ir izveidojusies ar kuģiem, kuri iesaluši ledū Rīgas jūras līcī.

Rīgas brīvosta pēc pārkrauto kravu apmēra un apkalpoto pasažieru skaita pērn bija lielākā osta Latvijā.

Svarīgākais