LM rosina arī turpmāk saglabāt sociālo pabalstu griestus

Ņemot vērā pašreizējo valsts budžeta situāciju, Labklājības ministrija (LM) rosina arī turpmāk saglabāt pēdējos gados noteiktos sociālo pabalstu ierobežojumus, liecina LM informatīvais ziņojums "Par turpmāku valsts pabalstu izmaksas ierobežojumu noteikšanas pamatotību", ko otrdien skatīs valdība.

"Ņemot vērā valsts budžeta interešu nodrošināšanas nepieciešamību ekonomiskās lejupslīdes apstākļos un citu personu tiesību uz sociālo nodrošinājumu realizācijas nepieciešamību, kā arī to, ka valsts sociālās apdrošināšanas pabalstiem noteiktie ierobežojumi izmaksājamajam slimības pabalstam, maternitātes pabalstam, paternitātes pabalstam, vecāku pabalstam un piešķiramajam bezdarbnieka pabalstam jau ir diferencēti un neattiecas uz personām, kurām ir zems ienākuma līmenis, minētie ierobežojumi ir saglabājami un turpināmi," teikts ziņojumā.

LM norāda, ka vecāku pabalsta izmaksa strādājošām personām 50% apmērā no piešķirtā pabalsta ir turpināma par visiem bērniem, kuri dzimuši līdz pagājušā gada 2.maijam. Šie pabalsti tiks izmaksāti līdz šā gada 2.maijam, bet pēc tam vecāku pabalstu līdz bērna viena gada vecumam saņems tikai tie vecāki, kas atradīsies bērna kopšanas atvaļinājumā vai negūs ienākumus kā pašnodarbinātie.

Attiecībā uz plašas diskusijas izraisījušo ģimenes valsts pabalstu LM atzīst, ka šā gada pirmajā pusgadā ģimenes valsts pabalsta ierobežojums ir turpināms un pabalsts izmaksājams astoņu latu apmērā par ikvienu bērnu, taču no 1.jūlija nepieciešams atsevišķs Ministru kabineta (MK) lēmums, pamatojoties uz LM sagatavoto koncepciju par ģimenes valsts pabalsta reformu.

LM uzsver, ka pašlaik Latvijā esošās ekonomiskās krīzes dēļ samazinās strādājošo skaits un darba ienākumi, kā dēļ samazinās ieņēmumi speciālajā budžetā. Turklāt izdevumus speciālajā budžetā ietekmē arī iepriekšējo gadu straujais algu pieaugums, kā dēļ pieauga pensiju un pabalstu apmēri, kā arī atsevišķu pakalpojumu saņēmēju skaita pieaugums, jaunu pakalpojumu ieviešana un augsts bezdarba līmenis.

"Līdz ar to, nepārskatot speciālā budžeta izdevumus, speciālā budžeta uzkrājums būs izlietots jau dažu gadu laikā un budžetā veidosies deficīts. Noteiktie valsts sociālās apdrošināšanas pabalstu ierobežojumi veicina ne tikai valsts sociālās apdrošināšanas speciālā budžeta ieņēmumu un izdevumu sabalansēšanu īstermiņā, bet arī valsts sociālās apdrošināšanas sistēmas ilgtspējas nodrošināšanu," teikts ziņojumā.

Saskaņā ar 2009.gada 16.jūnijā Saeimā pieņemto likumu "Par valsts pensiju un valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009.gada līdz 2012.gadam” par bērniem, kas dzimuši līdz 2010.gada 2.maijam ieskaitot, vecāku pabalstu piešķir un izmaksā arī tad, ja pabalsta pieprasītājs turpina strādāt. Šādā gadījumā pabalstu izmaksā 50% apmērā no piešķirtā pabalsta apmēra. Savukārt par bērniem, kas dzimuši 2010.gada 3.maijā vai vēlāk, vecāku pabalstu piešķir tikai tad, ja pabalsta pieprasītājs atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā vai bērna kopšanas dēļ negūst ienākumus kā pašnodarbinātais.

Ar šo likumu arī tika atcelta progresīvā ģimenes valsts pabalsta piešķiršanas kārtība un nolemts par visiem bērniem piešķirt vienādu ģimenes valsts pabalstu - astoņus latus mēnesī.

Jau vēstīts, ka saskaņā ar valdības pagājušā gada nogalē pieņemto lēmumu finansējumu ģimenes valsts pabalstiem no šā gada 1.jūlija bija plānots samazināt par 11,2 miljoniem latu. Tomēr "Vienotības" koalīcijas partnere Zaļo un zemnieku savienība neatbalsta šo pabalstu samazināšanu. Arī Nacionālā trīspusējā sadarbības padome 3.februārī vienojās, ka nepieciešamie 11 miljoni latu būtu jāmeklē citur, lai nodrošinātu pašreizējā ģimenes pabalsta modeļa saglabāšanu arī pēc 1.jūlija. Tādēļ LM sagatavojusi koncepciju, kurā kā vienu no variantiem piedāvāts ģimenes valsts pabalstu saglabāt, pārdalot bezdarbnieku pabalstiem paredzētos līdzekļus.

Svarīgākais