Pirmdiena, 20.maijs

redeem Salvis, Selva, Venta

arrow_right_alt Latvijā

Policija rosinās stingrāku ieroču aprites kontroli

Valsts policija (VP) pēc nedēļas nogalē notikušās slepkavības kinoteātrī "Kino Citadele" rosinās diskutēt par stingrākas ieroču aprites kontroles ieviešanu, pirmdien žurnālistiem pavēstīja Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Rauls Kviesītis.

Viņš norādīja, ka valstī darbojas normatīvie akti, kas regulē ieroču apriti, un nevar runāt par to, ka varētu ieviest kādus jaunus ieroču lietošanas aizliegumus. Tomēr varētu būt runa par stingrākiem ieroču aprites kontroles pasākumiem dažādās publiskās vietās.

Kviesītis arī sacīja, ka vīrietis, kurš raidījis četrus šāvienus upura virzienā, kinoteātrī ir drīkstējis uzturēties ar ieroci, jo viņam bijusi tā nēsāšanas atļauja, taču viņš pārkāpis likumu tajā brīdī, kad izvilcis ieroci, atrodoties zālē, kas bijusi pilna ar cilvēkiem.

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas priekšnieks Andrejs Grišins, runājot par notikuma izmeklēšanas jaunumiem, pastāstīja, ka notikumi kinoteātrī izvērsušies tāpēc, ka par upuri kļuvušais vīrietis, tāpat kā citi kinoteātra apmeklētāji vairākkārt aicināja šāvēju uzvesties klusāk.

Tā kā vīrietis šāvis zālē, kurā atradušies vēl daudzi citi cilvēki, tostarp upura 14 gadu vecā meita, šāvējam būs jāatbild par sevišķi smagu noziegumu, un maksimālais iespējamais sods ir mūža ieslodzījums.

Tikmēr aizturētais vīrietis no jebkādu liecību sniegšanas ir atturējies un pašlaik pret notikušo izrāda visai vienaldzīgu attieksmi, pavēstījis policists, kurš runājis ar aizturēto. Taču to, vai aizturētais apzinās nodarījuma smagumu, policija pašlaik nekomentē, norādīja Grišins.

Rīgas Kriminālpolicijas priekšnieks izteicās atzinīgi par filmas apmeklētājiem, kuri iesaistījušies šāvēja aizturēšanā. Viņi vīrieti nogāzuši zemē un līdz apsardzes un policijas ierašanās brīdim nav ļāvuši doties prom, turklāt rīkojušies prātīgi, jo metušies vīrieti aizturēt tikai tad, kad viņam rokās vairs nebija ierocis un viņš jau bija aprimis. Pēc policijas ziņām, zālē pārāk liela panika saistībā ar traģisko notikumu nebija vērojama.

Pagaidām policijai nav ziņu, vai uzbrucējs bijis alkohola vai citu apreibinošu vielu iespaidā, tam noteiktas ekspertīzes, arī psihiatriskā ekspertīze.

Gan šāvējs, gan cietušais bijuši labi izglītoti - ar maģistra grādu, uzbrucējs kā pašnodarbinātais darbojies jurisprudences jomā un bijis labi materiāli nodrošināts. Agrāk krimināli sodīts viņš nav bijis, fiksēti vien ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumi - atļautā braukšanas ātruma pārsniegšana un auto novietošana neatļautā vietā.

Pašlaik policija lūdz atsaukties notikušā aculieciniekus, kuri varētu sniegt jebkādas ziņas saistībā ar notikušo, zvanot VP Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijai pa tālruni 67086692 begin_of_the_skype_highlighting              67086692      end_of_the_skype_highlighting, 67086464 vai 112.

Jau vēstīts, ka sestdienas vakarā kinoteātrī "Kino Citadele" nošauts 1968.gadā dzimušais bankas "Citadele" Aktīvu un pasīvu pārvaldes nodaļas vadītājs Aigars Egle.

Iespējamais šāvējs ir 1983.gadā dzimušais Nikolajs Zikovs, kurš pēc profesijas ir jurists.

Vīrietis nogalināts ar legāli nesātu ieroci, turklāt šāvējam oficiāli piederējuši vēl divi šaujamie.

Šaušanas iemesli pagaidām ir neskaidri, policija vien norāda, ka starp abām personām bijis spontāns lokāls konflikts.

Tikmēr iespējamā slepkavas advokāti norādījuši, ka viņu klients, lietojot šaujamieroci, atvairījis uzbrukumu un savu vainu slepkavībā neatzīst.

Aizturētās personas advokātu Viļa Sruoģa un Andreja Voroncova izplatītajā paziņojumā presei teikts, ka, pēc viņu rīcībā esošās informācijas, aizturētā persona ir kļuvusi par neitralizētā uzbrucēja nemotivētas agresijas upuri. Legāli iegādātais šaujamierocis tika lietots, ievērojot visas likuma prasības, lai atvairītu uzbrukumu, kurš reāli apdraudēja aizturētās personas veselību un dzīvību.