Vaškeviča lieta: versijas un varbūtības

© Mārtiņš Zilgalvis, f64

Pagājušas trīs nedēļas, kopš Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) par varbūtēju 50 000 eiro kukuļa došanu Valsts ieņēmumu dienesta (VID) amatpersonai aizturēja Finanšu ministrijas (FM) Nodokļu un muitas administrēšanas politikas departamenta direktora vietnieku Vladimiru Vaškeviču.

Piektdien Rīgas apgabaltiesa atstāja viņam spēkā piemēroto drošības līdzekli – apcietinājumu. Laikā, ko V. Vaškevičs jau pavadījis aiz restēm, izskanējušas visdažādākās versijas par viņa iespējamajām pretlikumīgajām darbībām gan nesenā, gan krietni senākā pagātnē. Neatkarīgā apkopojusi šīs versijas, cenšoties tās analizēt, vadoties no publiski izskanējušās informācijas. *

Amatpersona, kurai V. Vaškevičs it kā mēģinājis dot kukuli, ir Muitas pārvaldes direktors Tālis Kravalis.

- Lai gan KNAB oficiāli nav apstiprinājis šo versiju, paša T. Kravaļa izteikumi netieši to apliecina. Turklāt V. Vaškevičs aizturēts tūlīt pēc viņu tikšanās, kas gan notika nevis pēc apcietinātā V. Vaškeviča, bet gan pēc T. Kravaļa iniciatīvas.

Kukuļa apjoms ir vismaz 50 000 eiro, nauda dota vairākkārt.

- Ņemot vērā, ka V. Vaškevičs zināja par viņam pastiprināti pievērsto KNAB uzmanību, kā arī viņa profesionālo pieredzi, sākotnēji mēģinājums dot naudu kādai amatpersonai šķita neticams. To vēl neticamāku padarīja ziņa, ka ar T. Kravali V. Vaškevičam bijušas ļoti vēsas attiecības – V. Vaškevičs it kā centies mazināt viņa ietekmi VID. Turklāt, neskatoties uz it kā fiksēto kukuļdošanu, KNAB V. Vaškeviču neaizturēja iespējami notikušās kukuļošanas brīdī, bet gan pusstundu vēlāk. Tomēr nevar neņemt vērā divu instanču tiesas lēmumu par piemērojamo drošības līdzekli – apcietinājumu. Turklāt maz ticams, ka KNAB veiktu tik skaļu operāciju, ja tās rīcībā nebūtu arī taustāmu pierādījumu. KNAB praksē gan ir zināmas lietas, kad it kā milzu kukuļos dotā nauda tā arī nemaz tieši nav fiksēta (visa apsūdzība balstās tikai uz liecinieku teikto, piemēram, miljona došana tā dēvētajā Rīgas domes amatpersonu lietā). Acīmredzot tikai izmeklēšanas gaitā kļūs skaidrs, kas īsti šoreiz ir KNAB pierādījumu krātuvē.

Nauda dota SIA Kravu termināls un tās akcionāra Vasilija Rožkova interesēs ar mērķi, panākt VID acu pievēršanu uz notiekošo SIA piederošos objektos Rīgas ostā.

- Aizturēšanas brīdī V. Vaškevičam tiešām ir izņemti ar SIA Kravu termināls saistīti dokumenti. Tomēr šos dokumentus viņam tikšanās laikā esot iedevis pats T. Kravalis. Dokumentu esamība pati par sevi vēl nenozīmē to saistību ar noziedzīgām darbībām, KNAB šāda saite būs rūpīgi jāpierāda. Apcietinātā V. Vaškeviča un V. Rožkova kopīgā interese par futbolu arī diezin vai uzskatāma par nopietnu un vērā ņemamu pierādījumu. SIA vadība kategoriski noliegusi jebkādu saistību ar V. Vaškeviču, uzņēmumam arī neesot nekādu problēmu attiecībās ar VID.

Kratīšanā izņemti

dokumenti par uzņēmēju Vjačeslavu Počtovoju, kas jau bijis tiesībsargājošo iestāžu redzeslokā saistībā ar degvielas kontrabandu.

- Iespējams, ka dokumenti saistībā ar šo uzņēmēju tiešām izņemti, tomēr tikpat liela iespējamība, ka izņemto lietu vidū ir ar ļoti daudzām personām saistīti dokumenti – V. Vaškeviča amats neizslēdza iepazīšanos ar jebkura uzņēmuma vēsturi. V. Počtovoja līdzšinējās darbības tiešs sakars ar V. Vaškeviču vismaz pagaidām nav redzams.

Notiek informācijas noplūdināšana, lai radītu noteiktu priekšstatu par lietas apstākļiem.

- Šis fakts ir nenoliedzams, lai gan daudzos gadījumos pastāv nopietnas aizdomas, ka noplūdināta tiek dezinformācija, lai neatslābtu sabiedrības uzmanība un jau iepriekš veidotos noteikts fons. Pagaidām var tikai minēt, kas ir šis informācijas noplūdinātājs.

V. Vaškevičam jau sen vajadzēja būt uz apsūdzēto sola, piemēram, tā dēvētās Vladimira Oderova degvielas kontrabandas lietas sakarā.

- Nav izslēgts, ka dažās izmeklētās un tiesai nodotās lietās ir figurējis V. Vaškeviča vārds. Tomēr pierādījumi nav bijuši pietiekami, lai sauktu pie atbildības. Latgales apgabaltiesā šobrīd izskatāmajā V. Oderova lietā V. Vaškevičam nav pat liecinieka statusa.

Pastiprinātu interesi par V. Vaškeviča aizturēšanu izrādījis gan KNAB priekšnieks Normunds Vilnītis, gan bijušais premjers un finanšu ministrs Einars Repše.

- Drīzāk būtu dīvaini, ja KNAB priekšnieks neinteresētos par sava biroja vienu no skaļākajām uzsāktajām lietām, savukārt E. Repšes ieinteresētība, iespējams, saistīta ar apstākli, ka tieši viņa ministrēšanas laikā V. Vaškevičs sāka darbu FM. Kuluāros cirkulē versija, ka V. Vaškeviča aizturēšana saistīta ar nesaprašanos Vienotības iekšienē starp Pilsonisko savienību, V. Vaškeviča atrašanos amatā atbalstošajiem jaunlaicēniem un aiz viņiem stāvošajiem finansistiem Belokoņiem, tomēr šīs ziņas ir tikai baumu līmenī.

Pret V. Vaškeviču vērsta specdienestu kopīgi plānota provokācija, par ko ierēdnis aizturēšanas dienā informējis prokuratūru, KNAB un finanšu ministru.

- Lai gan dažiem KNAB un citu dienestu darbiniekiem varētu būt liela un noturīga nepatika pret apcietināto (pret viņiem savulaik, visticamāk, tieši V. Vaškeviča ietekmē tika ierosināti kriminālprocesi), tik klaja sazvērestības teorija šķiet pārāk primitīva. Tomēr V. Vaškevičs jau pagājušā gada nogalē manījis mērķtiecīgu un pastāvīgu izsekošanu, kas gan, iespējams, ietilpa nevis personiskas slepenas vajāšanas, bet gan oficiāli sāktu darbību ietvaros.

V. Vaškevičs pasūtījis KNAB priekšnieka vietnieces Jutas Strīķes slepkavību.

- Skandalozie paziņojumi par apdraudējumu J. Strīķei, kas, iespējams, nākot no aizturētā ierēdņa puses, šobrīd vairāk izskatās pēc ne pārāk sekmīga PR gājiena, uz ko jau iepriekš norādīja bijušie policijas darba profesionāļi. Turklāt policija paziņojusi, ka nekāds J. Strīķes apdraudējums neesot konstatēts.

Visticamāk, ka, izmeklēšanai turpinoties, parādīsies jaunas versijas, kas gan, tāpat kā jau iepriekš izskanējušās, kļūs par faktu vien tad, kad savu galavārdu teiks tiesa, ja vien lieta līdz tai nonāks.

* Izmantotie apzīmējumi:

Versija

- Ticamība un pamatojums

Svarīgākais