Pērn trakumsērgas gadījumu skaits samazinājies četras reizes

2010.gadā samazinājies trakumsērgas gadījumu skaits, kas, salīdzinot ar 2009.gadu, sarucis četras reizes, informē Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Anna Joffe.

Savukārt, salīdzinot ar 2005.gadu, kad PVD sāka meža dzīvnieku vakcināciju pret trakumsērgu, saslimšanas gadījumu skaits ir samazinājies 26 reizes. Ja 2005.gadā tika atklāts 421 gadījums, tad 2010.gadā - tikai 16 gadījumi.

Epizootiskās situācijas dati liecina, ka izvēlētā vakcinācijas stratēģija ir pareiza un tās lietošana ir bijusi efektīva. Lai arī trakumsērgas gadījumu skaits turpina samazināties, tā joprojām ir aktuāla problēma Latvijā, tādēļ pavasarī, iestājoties siltākam laikam, PVD turpinās meža dzīvnieku orālo vakcinēšanu pret trakumsērgu, pastāstīja Joffe.

Pēc viņas teiktā, liela loma trakumsērgas izskaušanā ir mājas dzīvnieku, īpaši to dzīvnieku, kas tiek turēti lauku sētās, vakcinācijai pret trakumsērgu.

PVD pārbaužu dati liecina, ka joprojām daudzās saimniecībās nav vakcinēti suņi un kaķi. No plānveida pārbaudīto novietņu skaita 39% gadījumu konstatēti pārkāpumi suņu un kaķu vakcinācijā. Salīdzinājumam - 2009.gadā - 26%. PVD suņu un kaķu īpašniekiem atgādina, ka obligāti vienreiz gadā dzīvnieki jāvakcinē.

PVD norādīja, ka trakumsērga ir viena no bīstamākajām infekcijas slimībām, kas apdraud ne tikai dzīvnieka, bet arī cilvēka veselību un dzīvību.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.