Ledus klāto akvatoriju platība Baltijas jūrā šogad viena no plašākajām pēdējos 15 gados

Ledus klāto akvatoriju platība Baltijas jūrā šogad viena no plašākajā pēdējos 15 gados, liecina Zviedrijas Meteoroloģijas un hidroloģijas institūta mērījumi un arhīva dati.

Botnijas līci, Somu līci, Rīgas līci un Pērnavas līci pilnībā klāj ledus. Tā biezums Botnijas līča ziemeļos un Pērnavas līcī sasniedz 55-70 centimetru, citviet ledus ir plānāks, taču daudzviet ir vēja radīti ledus sablīvējumi.

Ledlauža "Varma" kapteinis Edgars Ūķis atzina, ka situācija ir ļoti sarežģīta. Ledus ar katru dienu kļūst, blīvāks, cietāks un biezāks, turklāt kuģu ceļus pēc attīrīšanas no ledus, austrumu vējš ātri atkal aizpūš ar ledus gabaliem.

Šogad ledus ir vairāk nekā pagājušajā gadā. Pēdējo 15 gadu laikā līdzīga ledus situācija kā šogad Baltijas jūrā bijusi 2003., 1996. un 1994. gadā.

Tā kā Baltijas jūras reģionā vēl vairākas dienas gaidāms stabils sals, ledus daudzums jūrā vēl pieaugs.

Pavasarī ledus Rīgas līcī kūst ilgi. Ūķis sacīja, ka pēc bargām ziemām ledlauzim darbs ir līdz pat maijam.

Ledus dēļ pavasarī jūras un līča piekrastē bieži ir krietni aukstāks, nekā citviet Latvijā, turklāt aukstā ūdens un ledus dēļ piekrastē veidojas auksta migla. Pērn ledus Rīgas līcī saglabājās līdz 28. aprīlim. Arī pērn auksto jūras ūdeņu dēļ piekrastē bieži valdīja krietni aukstāks laiks. 16. maijā dienas vidū gaisa temperatūra Latvijā bija no +12 grādiem līča piekrastē, tostarp Rīgā, līdz +24 grādiem valsts dienvidaustrumu daļā.

Svarīgākais