Izmeklēs Viņķeļu un Strīķes fotogrāfiju iegūšanu

Pēc Neatkarīgās publikācijas par redakcijai piesūtītajiem materiāliem, kuru foto pielikumā redzams apliecinājums politiķu Jura un Pētera Viņķeļu ģimenes un Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka vietnieces Jutas Strīķes draudzības saitēm, Juris un Ilze Viņķeļi paziņoja, ka šīs fotogrāfijas nozagtas no viņu personiskā datora.

Abi vērsās Drošības policijā, kas nolēma nosūtīt šo lietu izvērtēšanai Valsts policijai. Patlaban par minēto lietu ierosināts kriminālprocess par noziegumiem pret vispārējo drošību un sabiedrisko kārtību, zināms, ka policija lūgusi nodot tās rīcībā konkrēto datoru, no kura, iespējams, fotogrāfijas iegūtas.

Paši iespējamie cietušie pauduši neskaidras versijas par notikušo. Abi ir pārliecināti, ka fotogrāfijas iegūtas, ielaužoties viņu datorā caur internetu. J. Viņķelis to nodēvējis par lielu uzdrīkstēšanos, konkrētās versijās neiegrimstot, savukārt I. Viņķele, uzstājoties radio, paudusi, ka šajā, viņas vārdiem runājot, zādzībā noteikti neesot vainojami Vienotības cilvēki, bet, viņasprāt, vislabāk informētais cilvēks par notikušo varētu būt KNAB aizturētais Finanšu ministrijas ierēdnis Vladimirs Vaškevičs. Sīkāku skaidrojumu gan nebija.

Neatkarīgā jau rakstīja, ka minētās fotogrāfijas kopā ar tekstu tika nosūtītas izvērtēšanai Latvijas drošības struktūrām. Tomēr politiķu un represīvas iestādes amatpersonas draudzība raisīja jautājumus par iespējamu interešu konfliktu, kas varētu rasties, ja J. Strīķei būtu jāpieņem lēmums attiecībā uz Viņķeļu ģimeni. Kā vēlāk noskaidrojās, J. Strīķe ar savu parakstu nevienu šādu lēmumu nav pieņēmusi, tomēr tieši viņas pakļautībā strādājošie KNAB izmeklētāji Lienīte Šikore un Kaspars Dreimanis gan to ir darījuši, atsakoties ierosināt kriminālprocesus pret J. Viņķeli, lai gan birojā bija saņemti vismaz četri iesniegumi par viņa varbūtējām prettiesiskām darbībām, ieņemot Vidzemes priekšpilsētas izpilddirektora posteni.

Svarīgākais