KNAB nav varējis aizturēt Pilsumu viņa ietekmīgās "aizmugures" dēļ

© f64

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) izmeklēto Daimler kukuļdošanas lietu sāk apvīt baumu un minējumu loks.

Pēc bijušā Rīgas mēra Gundara Bojāra padomnieka transporta jautājumos Leonarda Teņa aizturēšanas politiskajos kuluāros sāka cirkulēt ziņas, ka KNAB lidostā Rīga ar mērķi aizturēt esot gatavojies sagaidīt domes kādreizējo Satiksmes un transporta lietu komitejas vadītāju Gunti Pilsumu (attēlā), kurš gan domē, gan šajā amatā nokļuva kā Jurija Žuravļova partijas pārstāvis. Tomēr G. Pilsumam esot paveicies – lidmašīna tehnisku iemeslu dēļ novirzīta uz Tallinu, tāpēc KNAB izgaidījies velti. Baumu izplatība sasniedza tik lielus apmērus, ka pat valsts mediji šo stāstu iekļāva ziņu raidījumos. KNAB nekādus komentārus šajā sakarā nesniedza.

Kuluāros parādījušās iepriekšējās informācijas korekcijas – G. Pilsumu gan tā kā gribējuši aizturēt, tomēr tālāk par gribēšanu neesot tikts, jo viņam izrādījusies negaidīti spēcīga aizmugure. Iespējams, viss stāsts ir vai nu fantāzijas, vai tīšas dezinformācijas rezultāts, tomēr, ņemot vērā G. Pilsuma amatu domē un pieņemot, ka Daimler sakarā notikušas nelikumīgas darbības, viņa iespējamā saistība ar šo lietu šķiet visai loģiska.

Neatkarīgajai vairāku dienu garumā ar G. Pilsumu sazināties neizdevās. Tomēr ceturtdien pēc vairākkārtējas SMS nosūtīšanas tika saņemta atbilde: "Līdz mēneša beigām nebūšu sasniedzams. Paldies."

Ja par kritēriju varbūtējai saistībai ar Daimler lietu ņem tikai personas atrašanos ar transporta jautājumiem saistītos amatos Rīgas domē tolaik, kad visi šie notikumi, iespējams, risinājās, būtu jāpiemin ļoti daudzi. Neatkarīgā jau rakstīja, ka darījumi ar Daimler notika trīs mēru – ceļinieka Andra Bērziņa, tēvzemieša Andra Ārgaļa un sociāldemokrāta Gundara Bojāra laikā. Vicemēru krēslus ieņēma gan tēvzemiete Inese Vaidere, gan saskaņietis, vēlāk centrists Sergejs Dolgopolovs, gan darbpartijietis Aivars Kreituss, gan nu jau aizsaulē aizgājušais Juris Rītiņš. Savukārt Satiksmes un transporta lietu komiteju vadīja Linda Baltiņa un jau minētais G. Pilsums. Visu šo laiku Satiksmes departamenta vadītāja krēslu ieņēma Ivars Zarumba, bet, ja pievienotu vēl pašvaldības transporta uzņēmumu vadītāju, konkursa komisiju un uzņēmuma padomju locekļu uzvārdus, saraksts ar potenciāli iesaistītajām amatpersonām iznāktu tiešām iespaidīgs, kuru, visticamāk, lielākā vai mazākā mērā vētīs un vērtēs KNAB uzsāktās izmeklēšanas ietvaros.

Svarīgākais