Vollebeks kritizē ierosinājumu pāriet uz izglītību tikai valsts valodā

© F64

EDSO augstais komisārs mazākumtautību jautājumos Knuts Vollebeks neatbalsta Nacionālās apvienības priekšlikumu grozīt Satversmi, lai skolās pakāpeniski pārietu uz mācībām tikai latviešu valodā.

Tā Vollebeks trešdien norādīja žurnālistiem pēc savas triju dienu ilgās vizītes Latvijā.

Uz jautājumu, vai viņš atbalsta atsevišķu partiju rosināto pāreju uz mācībām tikai valsts valodā, EDSO augstais komisārs uzsvēra, ka attiecībā uz valodas lietojumu Latvija līdz šim veiksmīgi spējusi apvienot izglītību valsts valodā un mazākumtautību dzimtajā valodā, tādēļ viņš neieteiktu to piespiedu kārtā pārtraukt. "Manuprāt, tas neveicinātu integrāciju, gluži otrādi - tas radītu opozīciju šim procesam."

Vollebeks arī atgādināja, ka Eiropas Padomes mazākumtautību konvencija dod cilvēkiem tiesības iegūt izglītību dzimtajā valodā. "Es arī uzskatu, ka bilingvāla izglītība ir politiski pareizs lēmums no sabiedrības integrācijas viedokļa. Tāpēc ceru, ka mēs arī turpmāk varēsim minēt Latviju kā piemēru divvalodības jautājumos," viņš klāstīja.

Jau vēstīts, ka Nacionālā apvienība ""Visu Latvijai!"-TB/LNNK" pašlaik vāc iedzīvotāju parakstus par grozījumiem Satversmes 112. pantā, lai panāktu pakāpenisku pāreju uz mācībām latviešu valodā skolās no 2012.gada 1.septembra.

Ziņots arī, ka EDSO augstais komisārs Vollebeks trešdien noslēdza triju dienu vizīti Latvijā, kuras laikā viņš tikās ar nozaru ministriem un iestāžu vadītājiem.

Svarīgākais