Pusaudzis apsaldē rokas, ar kājām ejot uz Kuldīgu

Kurzemes pusē otrdien pusaudzis apsaldējies, ar kājām mērojot ceļu uz Kuldīgu, aģentūrai BNS pastāstīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve Laura Bundule.

Septiņpadsmit gadu vecais puisis lielajā salā guvis roku apsaldējumus un nogādāts Kuldīgas slimnīcā.

NMPD mediķi pagājušajā diennaktī snieguši palīdzību 13 cilvēkiem ar dažādiem apsaldējumiem un ķermeņa atdzišanu. Rīgā slimnīcā nogādāts 59 gadus vecs vīrietis ar hipotermiju un četri 20-68 gadus veci vīrieši ar roku vai kāju apsaldējumiem. Visos gadījumos cietušie bija alkohola reibumā.

Latgales pusē apsaldējumus guvuši četri vīrieši un viena sieviete vecumā no 37 līdz 59 gadiem, divi no hospitalizācijas atteikušies. Ar ķermeņa atdzišanu slimnīcā no ielas nogādāts 44 gadus vecs vīrietis no Madonas, bet Liepājā ķermeņa atdzišana konstatēta 66 gadus vecai sievietei, kura bija uzturējusies neapkurinātā dzīvoklī.

Jau vēstīts, ka trešdienas rītā Latvijas lielākajā daļā gaisa temperatūra pazeminājusies zem -20 grādiem, vietām Latgalē, Vidzemē un Zemgalē termometra stabiņš noslīdējis arī zemāk par -25 grādiem.

Aukstajā laikā mediķi aicina īpaši uzmanīties ar apģērba izvēli un neignorēt pirmās salšanas pazīmes, jo īsā laikā iespējams iegūt vispārēju ķermeņa atdzišanu un apsaldējumus.

Lai pasargātu sevi no aukstuma ietekmes, jāatceras, ka, dodoties ārā, gan bērniem, gan pieaugušajiem vajadzētu valkāt siltus apavus, kas nav cieši pieguloši, un vilnas vai kokvilnas zeķes, kā arī neaizmirst cepuri un šalli. Vēlams valkāt dūraiņus, jo tie silda labāk nekā pirkstaini cimdi. Jāizvēlas mitrumu necaurlaidīgas un siltumu saglabājošas virsdrēbes. Drebuļi ir pirmā pazīme, kas liecina, ka ķermenis zaudē siltumu. To