Valdībā skatīs ģimenes valsts politikas pamatnostādnes 2011.-2017.gadam

Valdība otrdien plāno skatīt Labklājības ministrijas (LM) sagatavoto Ģimenes valsts politikas pamatnostādņu projektu 2011.–2017.gadam, liecina valdības sēdes darba kārtība.

Ģimenes valsts politikas pamatnostādnēs noteikts ģimenes politikas mērķis – veicināt ģimeņu nodibināšanu, stabilitāti, labklājību un sekmēt dzimstību. Dokumentā izvirzīti pieci rīcības virzieni ģimenes valsts politikas īstenošanai vidējā termiņā - ģimenes dibināšana un laulība, ģimenes dzīves plānošana un bērna ienākšana ģimenē, atbalsts vecāku pienākumu īstenošanai, ģimenes stabilitāte un ārpusģimenes aprūpe.

LM paredzēts noteikt par atbildīgo institūciju pamatnostādņu īstenošanā un dokumentā plānotos pasākumus šogad un nākamgad īstenot iesaistītajām institūcijām piešķirto valsts budžeta līdzekļu ietvaros. Savukārt 2013.gadā un turpmākajos gados jautājums par papildu valsts budžeta līdzekļu piešķiršanu izskatāms valsts budžeta likumprojekta sagatavošanas un izskatīšanas procesā.

Par pamatnostādņu izpildi LM sagatavos un iesniegs Ministru kabinetā vidusposma informatīvo ziņojumu līdz 2014.gada 1.aprīlim un gala informatīvo ziņojumu līdz 2018.gada 1.aprīlim.

Pamatnostādnēs ietverto mērķu īstenošanai LM būs jāizstrādā un līdz šī gada 1.maijam jāiesniedz valdībā Rīcības plāns Ģimenes valsts politikas pamatnostādņu īstenošanai 2011.–2013.gadam, bet līdz 2014.gada 1.maijam - rīcības plāns nākamajiem četriem gadiem.

Vienlaikus ar pamatnostādņu apstiprināšanu spēku zaudēs 2002.gadā apstiprinātā koncepcija "Valsts ģimenes politika" un Ministru kabineta 2003.gadā izdotais rīkojums "Par Audžuģimeņu koncepciju".

Jau vēstīts, ka Ministru kabineta komiteja 10.janvārī konceptuāli atbalstīja LM izstrādāto Ģimenes valsts politikas pamatnostādņu projektu 2011.-2017.gadam un nolēma virzīt dokumentu skatīšanai valdībā.

Ģimenes valsts politikas pamatnostādņu izstrādē piedalījās pārstāvji no Bērnu, ģimenes un sabiedrības integrācijas lietu ministrijas, no 2009.gada 1.jūlija – Labklājības ministrijas, Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Bērnu tiesību aizsardzības apakškomisijas, Tieslietu ministrijas, Izglītības un zinātnes ministrijas, Kultūras ministrijas, Veselības ministrijas, Valsts policijas Galvenās kārtības policijas pārvaldes Prevencijas biroja, Latvijas Pašvaldību savienības, biedrības "Asociācija ģimene”, Latvijas Daudzbērnu ģimeņu biedrību apvienības un Latvijas Profesionālo audžuģimeņu apvienības "Terēze”. Pamatnostādņu projekts apspriests Demogrāfisko un ģimenes lietu padomes un Bērnu tiesību aizsardzības komisijas sēdēs.

Svarīgākais