Pēc tikšanās ar Mūrnieci VUGD šefs Pencis iesniedzis atlūgumu

© f64

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieks Ainars Pencis šodien iesniedzis atlūgumu.

To Pencis paziņoja piektdien pēc tikšanās ar iekšlietu ministri Lindu Mūrnieci, kurai sniedzis paskaidrojumus par saviem emocionālajiem izteikumiem saistībā ar tiesas spriedumu Talsu traģēdijas lietā.

Uz jautājumu par pamatojumu VUGD priekšnieks atbildēja: "Katram savs laiks. Es uzskatu, ka acīmredzot šodien [piektdien] ir pienākusi tā diena, kad viss ir noticis tā, kā ir, un tāpēc es pieņēmu tādu lēmumu iesniegt."

Iekšlietu ministre Linda Mūrniece žurnālistiem pastāstīja, ka, izvērtējot Penča iesniegumu, viņa to ir pieņēmusi. Taču, ņemot vērā Penča lielo pieredzi un profesionalitāti, ministre lūgusi viņam turpināt dienestu līdz 1.aprīlim, jo tuvojas pavasara plūdi un Pencis ir tas, kurš atbild par situāciju plūdu gadījumā. Pencis dienestu turpināt ir piekritis.

Mūrniece gan noliedza, ka būtu Penci piespiedusi iesniegt atlūgumu.

"Penča kungs jau teica, ka nav runa tikai par šo gadījumu [izteikumiem Talsu traģēdijas lietā]. Acīmredzot dzīvē pienāk laiks, tieši tāpat kā policijas ģenerālim pienāca laiks, un viņš devās pensijā," paskaidroja ministre un piebilda, ka šajā situācijā viņai liekas, ka tas visiem ir labākais risinājums.

Protams, ministre ar Penci pārrunājusi viņa izteikumus, taču ne viņa, ne Pencis nejūtoties labi situācijā, kas bija trešdien.

"Mums jau iepriekš bija sarunas, ka neizbēgami izdienas pensionēšanās laiks pienāks arī Penča kungam. Tā ka es negribētu teikt, ka viņa iesniegums ir saistīts tikai un vienīgi ar komentāriem par Talsiem. Protams, es jau norādīju, ka ģenerālim emocijas ir otrajā vietā, vispirms ir atbildība."

Attiecībā par jauno VUGD šefu ministre norādīja, ka lūgusi Pencim izvirzīt, viņaprāt, spējīgākos kandidātus, un ministre domā, ka līdz 1.aprīlim būs izdevies vienoties par cilvēku, kurš ieņems Penča vietu.

Iekšlietu ministrijas (IeM) paziņojumā teikts, ka Pencis nolēmis doties izdienas pensijā. Pencis pieņēmis lēmumu doties izdienas pensijā, tomēr pēc ministres lūguma vēl līdz 1.aprīlim turpinās darbu, lai sekmīgi novadītu plūdu koordinācijas pasākumus. Pencis šādu lēmumu pieņēmis pats.

Savukārt iekšlietu ministre atzinusi, ka atzinīgi vērtē Penča kā profesionāļa veikumu, tomēr viņa plašsaziņas līdzekļos paustie izteikumi Talsu traģēdijas sprieduma lietā nav bijuši ģenerāļa cienīgi.

Ministre norādīja, ka tiesas spriedums tiks pildīts un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbu tas neietekmēs - neviens ugunsdzēsēju depo tāpēc netiks slēgts.

Savukārt nākamā VUGD priekšnieka izvēle paliks Penča ziņā.

Svarīgākais