Ārstu biedrība atkārtoti aicina valdību papildus ienākumus gūt no cigarešu tirgotājiem

Latvijas Ārstu biedrība, Latvijas Māsu asociācija un Latvijas Farmaceitu biedrība aicinājušas premjeru un finanšu ministru palielināt nodevu tabakas izstrādājumu tirgotājiem, lai iegūtu papildus ieņēmumus valsts budžetā, sacīts medijiem izplatītajā paziņojumā.

Viņuprāt, tas būtu godīgi, jo smēķēšana ir kaitīga veselībai un ārstēšana izmaksā dārgi.

Paziņojumā norādīts ka slogs tautsaimniecībai kopumā ietver tiešās izmaksas, kas attiecas uz palielinātajiem veselības aprūpes izdevumiem par slimībām, kas saistītas ar tabaku, un netiešās izmaksas, kas saistītas ar produktivitātes zudumu, un zaudējumus no ienākuma nodokļa un sociālās apdrošināšanas iemaksām no smēķētājiem un „otrreizējo dūmu” iedarbības upuriem, kuri citā gadījumā strādātu algotu darbu.

Organizācijas norāda, ka, lai tirgotu tabakas izstrādājumus Latvijā, pašlaik ir jāsaņem tabakas izstrādājumu tirdzniecības speciālā atļauja, kas maksā 20 latu, taču nodevu būtu jāpalielina līdz 200 latiem, ko būtu jāmaksā katru gadu un par katru cigarešu tirdzniecības vietu.

Pēc šo organizāciju aplēsēm nodevas palielināšana ļautu ieņemt papildus 3,6 miljonus latu. Šobrīd legālais tabakas tirgus pārsniedzot 300 miljonus latu, kas nozīmētu apgrūtinājumu šim tirgum par 1%, lēš mediķu organizācijas.

Latvijā

Krimināllietu pret bijušo Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu, kā arī par to, ka viņš 16 gadus valsts amatpersonas deklarācijās apzināti nenorādīja ziņas par ārzemēs iegādātu īpašumu un citiem ienākumiem lielā apmērā, Latgales rajona tiesa Balvos plāno sākt skatīt 13.decembrī plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Svarīgākais