Ventā sākusies ledus iešana, lejpus Kuldīgas izveidojies ledus sastrēgums

Otrdien Ventā sākusies ledus iešana, izveidojies ledus sastrēgums, kas trešdien aizvirzījies lejpus Kuldīgas, pavēstīja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) hidroloģe Irēna Nikoluškina.

Ventā pie Kuldīgas ūdens līmenis diennakts laikā paaugstinājās par 1,7 metriem, bet kopš pagājušās nedēļas - par 3,6 metriem. Ūdens līmenis trešdienas rītā bija augstāks nekā pagājušā gada pavasarī, tomēr tas par metru atpalika no kritiskās atzīmes.

Pēcpusdienā upes līmenis pie Kuldīgas pazeminājās par pusmetru, tomēr Ventas lejtecē saglabājas ledus sastrēgums. LVĢMC rīcībā nav ziņu, kur tieši atrodas ledus sastrēgums. Saskaņā ar iedzīvotāju teikto upe pie Zlēku tilta pēcpusdienā bija brīva no ledus.

Otrdien speciālisti novērtējuši situāciju Lielupes pietekās - ūdens līmenis ir augsts, bet ledus iešana Zemgales upēs nebija vērojama. Pastāv gan iespēja, ka kopš tā laika ledus vietām ir izkustējies.

Ūdens līmenis pagājušajā diennaktī turpināja paaugstināties daudzās Kurzemes un Zemgales upēs - vidēji par 10 līdz 100 centimetriem. Lielupes līmenis trešdienas rītā bija aptuveni pusmetru augstāks nekā janvārī sasniegtais maksimums, taču plašu plūdu draudu nav.

Savukārt Latgales un Vidzemes upēs ūdens līmenis saglabājas stabils.

Svarīgākais