Policistu arodbiedrības piketā pie valdības nama pulcējušies aptuveni 50 cilvēku

© Gints Ivuškāns/f64

Latvijas Apvienotās policistu arodbiedrības (LAPA) rīkotajā mītiņā iepretim valdības namam otrdienas priekšpusdienā bija pulcējušies aptuveni 50 cilvēku.

Lai arī pasākumam paredzētais laiks bija divas stundas, pasākums beidzās jau apmēram pēc stundas.

Mītiņā bija pulcējušies dažāda gadagājuma cilvēki, kuri pārsvarā nodevušies savstarpējām sarunās un kopīgus saukļus neizkliedza. Savukārt ruporā ik pa brīdim runāja vairāki pasākuma dalībnieki, kuri pauda savas pārdomas par valsts veiktajām, viņuprāt, nepārdomātajām reformām, kā arī iekšlietu ministres Lindas Mūrnieces darbu un citām tēmām.

Pāris cilvēku ieradušies ar plakātiem, uz kuriem rakstīts: "Dombrovska cirks", "Klauni par ministriem", "Latvijas varas augšgals - starptautiskajā tiesā nekavējoši".

LAPA vadītājs Agris Sūna, uzrunājot sanākušos, pauda nožēlu par salīdzinoši nelielo protesta akcijas dalībnieku skaitu, kas bijis mazāks, nekā cerēts. Viņš to skaidroja ar baumām, ka akcijas dalībniekus atlaidīšot no darba. Viņš arī atkārtoti uzsvēra, ka Mūrniecei pēdējā laikā pieņemto lēmumu dēļ būtu jāatstāj ministres postenis.

Viņš sacīja, ka Latvijā 16.februārī ieradīšoties 15 policistu arodbiedrības pārstāvji no citām Eiropas valstīm, lai klātienē iepazītos ar plānotajām reformām Valsts policijā.

Sanākušo vidū bija manāmi arī vairāki policisti formas tērpos, taču aktīvākie protestētāji bija gados vecāki vīri civilā apģērbā, tostarp biedrības "Antiglobālisti" pārstāvji.

Notiekošo akciju uzraudzīja vairāki desmiti likumsargu, bet pasākums noritēja un beidzās mierīgi.

Jau vēstīts, ka LAPA rīkotajā akcijā bija pieteikta simts cilvēku dalība, taču Sūna cerēja uz daudz lielāku policistu atsaucību.

Protesta akcijas iemesls bija iekšlietu ministres lēmums pēc traģiskajiem notikumiem Jēkabpilī veikt kompleksās pārbaudes visos policijas iecirkņos, ko Sūna nodēvēja par raganu medībām. Viņš uzskata, ka nav pieļaujama vairāku tūkstošu policistu atbrīvošana no darba.

LAPA neatbalsta arī aizliegumu turpmāk vairs neļaut strādāt 24 stundu darba režīmā un visiem pāriet uz 12 stundu darba režīmu. Šis lēmums pieņemts bez konsultācijām ar arodbiedrību.

Protesta akcija tiek rīkota pēc 25.janvāra traģiskajiem notikumiem Jēkabpilī, kur bruņotu uzbrukumu spēļu zālei veica divi “Alfas” darbinieki un divi policisti no Tukuma iecirkņa. Aizturēšanas laikā dzīvību zaudēja vietējais Jēkabpils policists. Mūrniece paziņoja, ka policijā notiks lielas pārmaiņas. Arodbiedrība uzskatīja, ka Mūrniecei no amata bija jāatkāpjas.

LAPA ir viena no divām policistu arodbiedrībām Latvijā.

Svarīgākais