Liepājas lidosta vēlas kļūt par valsts lidostu

Liepājas pašvaldība Satiksmes ministrijai (SM) nosūtījusi vēstuli ar lūgumu atbalstīt valsts nozīmes civilās aviācijas lidlauka statusa piešķiršanu Liepājas lidostai un virzīt šā jautājuma izskatīšanu valdībā, aģentūrai BNS pavēstīja Liepājas domes sabiedrisko attiecību speciālists Aigars Štāls.

Viņš klāstīja, ka Liepājas lidosta pašlaik ir starptautiskiem lidojumiem sertificēta reģionālā lidosta, kas ir integrēta Eiropas Savienības (ES) reģionālo lidostu tīklā. Valsts nozīmes lidostas statusa noteikšana garantēs lidlauka esošās teritorijas, kā arī turpmākajai attīstībai nepieciešamās teritorijas robežu un plānoto (atļauto) izmantošanas noteikšanu un īstenošanu atbilstoši likuma par aviāciju normām, paskaidroja domes pārstāvis.

Pašvaldības uzņēmuma "Aviosabiedrība "Liepāja"" valdes loceklis Agris Sprūde norādīja, ka valsts lidostas statusa noteikšana ļautu turpmāk labāk risināt ar lidojumu drošības sistēmas uzlabošanu saistītus jautājumus, piemēram, zemes iegādi lidostas gaismas sistēmu uzstādīšanai.

Par lidlauka statusa maiņu Ministru kabinets varētu lemt nākamajā nedēļā, pieļāva pašvaldībā.

Saskaņā ar sniegto informāciju janvārī Liepājas domes sēdē deputāti pieņēma lēmumu "Aviosabiedrības "Liepāja"" pamatkapitālā ieguldīt Liepājas pilsētas pašvaldības nekustamo īpašumu - zemesgabalu 217,46 hektāru platībā Lidostas ielā 8, Grobiņas novadā.

Šāds domes lēmums, kā arī lidostas statusa maiņa nodrošinās lidostas infrastruktūrā plānoto ieguldījumu ilgtspējību, sacīja Sprūde.

Pašvaldībā arī atgādināja, ka Liepājas lidostai plānots piesaistīt ES Kohēzijas fonda līdzfinansējumu aptuveni 2,4 miljonu latu apmērā - "Aviosabiedrība "Liepāja"" līdz šā gada 31. martam SM iesniegs projekta pieteikumu finansējuma saņemšanai lidostas attīstībai.

Projekta ietvaros 2011. un 2012.gadā plānoti vairāki lidostas infrastruktūras uzlabojumi - skrejceļa, manevrēšanas ceļa un perona rekonstrukcija, lidjoslas paplašināšana, teritorijas meliorācija un citi. Tādējādi tiks uzlabots lidostas tehniskais stāvoklis un būs nodrošināta atbilstība aviācijas drošības un vides prasībām. Papildu infrastruktūras uzlabojumi būs labs pamats regulāru avioreisu atjaunošanai no Liepājas lidostas, minēja Sprūde.

Liepājas lidostas darbības un drošības nodrošināšanai no 2000. līdz 2009.gadam ar pašvaldības atbalstu piesaistīti 5,6 miljoni latu, tostarp no uzņēmuma "Latvijas Gaisa satiksme" - 3,6 miljoni latu, no valsts budžeta - 1,291 miljons latu un no Liepājas pašvaldības - 703,9 tūkstoši latu.

Svarīgākais