Vilks: Vaškevičs baidījies par iespējamo fizisko izrēķināšanos [papildināta]

Par 50 tūkstošu eiro (35,1 tūkstoša latu) kukuļa došanu Valsts ieņēmumu dienesta (VID) amatpersonai aizturētais Finanšu ministrijas Nodokļu un muitas administrēšanas politikas departamenta direktora vietnieks Vladimirs Vaškevičs sūdzējies par iespējamu fizisku izrēķināšanos, žurnālistiem otrdien sacīja Finanšu ministrs Andris Vilks.

Viņš informēja, ka pirmdienas, 31.janvāra, vakarā Finanšu ministrija saņēmusi iesniegumu no Vaškeviča, kurā viņš sūdzas par iespējamu fizisku izrēķināšanos. Šis iesniegums bijis adresēts arī ģenerālprokuroram un Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītājam.

Vilks atzina, ka "iesnieguma tonis bija stipri dīvains".

Vienlaikus Vilks teica, ka devis rīkojumu valsts sekretāram Mārtiņam Bičevskim izvērtēt iespējas, lai laikā, kamēr notiek izmeklēšana, tiktu apturēta Vaškeviča darbu pildīšana. Līdz ar to tiks pieprasīta papildu informācija no KNAB.

Ministrs vērsa uzmanību uz to, ka viena no Latvijas prioritātēm ir cīņa pret ēnu ekonomiku un kontrabandas apkarošanu, bet, ja izrādīsies, ka Vaškevičs rīkojies pretēji, tas nebūs savienojams ar darbu FM. Uz jautājumu, vai Vaškeviču varētu atlaist no darba, ja viņš tiks apsūdzēts kukuļdošanā, Vilks atbildēja - sabiedrība vēlas redzēt cīņu pret ēnu ekonomiku un kontrabandu, tādēļ cilvēkam pat ar aizdomu ēnu darbs šādā jomā nebūtu savienojams. Līdz ar to nav pieļaujama arī situācija, ka Vaškevičs varētu tikt pārcelts citā amatā.

Vilks atzina, ka jau iepriekš publiskajā telpā par Vaškeviču bija "dažādas baumas", turklāt zīmīgi, ka viņam nebija dota pieeja valsts noslēpumam.

Ministram nebija informācijas, ka bez Vaškeviča varētu būt aizturēts vēl kāds, kā arī par Valsts ieņēmumu dienesta amatpersonu, kurai kukulis dots.

Aģentūras BNS rīcībā esošajā iesniegumā Vaškevičs norāda, ka pret viņu atkārtoti tiek gatavota provokācija, kuras mērķis ir panākt, lai viņš pazaudētu pašreizējo vietu FM vai arī viņu pat fiziski likvidēt.

Iesniegumā Vaškevičs min, ka viņa rīcībā ir iespējamo personu vārdi, kas pret viņu veic pretlikumīgas darbības, - KNAB darbinieks Juris Jurašs, Militārās pretizlūkošanas dienesta darbinieks Maigurs Strīķis un Satversmes aizsardzības biroja darbinieks Aigars Sparāns, kurš jau figurē krimināllietā par Vaškeviča automašīnas spridzināšanu.

"Ņemot vērā apstākli, ka pret mani jau ir veikts atentāts 2007.gada 21.maijā un tikai laimīgas sagadīšanās pēc esmu palicis dzīvs, tas, ka mani regulāri novēro un izseko un ka 2010.gada 24.maijā mīklainos apstākļos ir bezvēsts pazudis mans advokāts Ainārs Platacis, tikai apstiprina manā rīcībā esošās informācijas patiesumu," teikts iesniegumā.

Tajā norādīts, ka sanāk situācija, ka zināmi personāži, strādājot tiesībsargājošajās institūcijās, izmanto tām piešķirtās pilnvaras un iespējas pretlikumīgi un savtīgās interesēs tās izmanto noziedzīgu mērķu un/vai noziedzīgu grupējumu labā.

Tādēļ Vaškevičs lūdz tiesībsargājošās iestādes sākt pārbaudi, pamatojoties uz iesniegumā minēto informāciju.

Jau ziņots, ka KNAB pirmdien, 31.janvārī, aizturējis Vaškeviču.

KNAB pārstāve Ieva Karlsberga aģentūrai BNS apstiprināja, ka KNAB pirmdien kriminālprocesa ietvaros aizturējis Finanšu ministrijas amatpersonu par kukuļdošanu lielā apmērā - vairāk nekā 50 000 eiro - VID amatpersonai, lai tā pienācīgi neveiktu amata pienākumus kontrabandas apkarošanā, nodokļu samaksas kontrolē un nekonstatētu pārkāpumus pret konkrētām personām.