Apinis aicina MK sasaukt sēdi cīņai pret atkarībām

Reaģējot uz pagājušajā nedēļā notikušo spēļu zāles aplaupīšanu Jēkabpilī, Ministru kabinetam (MK) vajadzētu sasaukt atsevišķu sēdi cīņai pret atkarību izraisošām vielām un darbībām, atklātā vēstulē valdības pārstāvjiem paudis Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) vadītājs Pēteris Apinis.

Vēstulē Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim ("Vienotība"), iekšlietu ministrei Lindai Mūrniecei ("Vienotība") un veselības ministram Jurim Bārzdiņam (Zaļo un zemnieku savienība) Apinis aicinājis MK sēdē principiāli pārrunāt situāciju Latvijas iekšlietu resorā.

"Iekšlietu ministrija ilgstoši nepievērš uzmanību visu atkarības problēmu risināšanai – izvairās no nelegālas alkohola un tabakas ražošanas un tirdzniecības apkarošanas, ignorē azartspēļu biznesu kā noziedzības avotu un naudas atmazgāšanas vietu. Nelegālā alkohola un tabakas ražošana un tirdzniecība, kā arī azartspēļu bizness nes Latvijas valstij milzīgus finansiālus zaudējumus, kā arī negatīvi ietekmē valsts varas prestižu, grauj valsts tēlu," norādījis Apinis.

Viņš aicinājis valdību izvērtēt, kā varēja gadīties, ka nelielā azartspēļu zālē Jēkabpilī atradās ļoti liela naudas summa, vai tiesa, ka liela daļa nelegālo ieņēmumu no narkotikām tiek atmazgāti caur azartspēļu biznesu un vai šāda situācija izveidojusies, jo Iekšlietu ministrija (IeM) nepamatoti ignorē atkarības problēmas.

"Kā tas ir veidojies, ka Latvijā azartspēļu bizness tiek aplikts ar vismazākajiem nodokļiem Eiropas Savienībā, turklāt nekādas izmaiņas nav veiktas pēdējos četrus gadus? Kāpēc Latvijā azartspēļu nami tiek pielīdzināti godīgam biznesam, kaut arī ikvienam ir skaidrs, ka tie veicina tikai atkarības veidošanos?" vēstulē vaicājis LĀB priekšsēdētājs.

Apinis arī piebildis - ja Mūrniece nekad un neko nav dzirdējusi par alkohola un tabakas izstrādājumu kontrabandu un nelegālo ražošanu Latvijā, MK sēdē būtu iespējams viņu par to informēt. Tas dotu IeM virzīt likumu un normatīvo aktu izmaiņas, pastiprināt attiecīgas robežsardzes un policijas institūcijas, pārņemt citu Eiropas Savienības valstu pieredzi, proti, veikt visu nepieciešamo, lai apturētu tabakas izstrādājumu un alkohola nelegālo ražošanu un kontrabandu.

Jau ziņots, ka Jēkabpilī 25.janvārī pēc spēļu zāles aplaupīšanas izraisījās apšaude, kuras laikā tika nogalināts viens, bet ievainoti vēl seši cilvēki, no tiem divi tiesībsargi. Atklājās, ka četri no uzbrucējiem ir policijas darbinieki - divi no specvienības "Alfa" - Leonīds Koņuhovs un Arvo Žagars, bet divi - brāļi Pāvels un Deniss Hristoforidi - savulaik strādājuši Tukuma policijā. Piektais ir civilpersona Staņislavs Babelis.

Ziņots arī, ka Apinis iepriekš bildis skarbus vārdus par Mūrnieci. Pērnā gada novembra beigās LĀB vadītājs intervijā laikrakstam "Neatkarīgā" norādīja, ka no daudziem avotiem dzirdējis, ka Latvijā tiekot nelegāli ražotas cigaretes, turklāt, iespējams, tieši ar šo rūpalu saistīta iekšlietu ministres Mūrnieces stiprā vēlme saglabāt amatu. Mūrniece, reaģējot uz apvainojumiem, toreiz uzrakstīja iesniegumu prokuratūrai, kurā lūdza sākt kriminālprocesu par Apiņa apmelojošajiem izteikumiem. Mūrniece arī pieprasīja Apinim nekavējoties atsaukt šos izteikumus, kā arī uzdeva toreizējam Valsts policijas priekšniekam Valdim Voinam uzaicināt Apini sniegt viņa rīcībā esošo informāciju policijas darbiniekiem.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.