VUGD priekšnieks: pagaidām plūdu draudu nav, bet dienesti gatavi arī ārkārtas situācijām

Patlaban plūdu draudu nav, un, lai gan bez plūdiem pavasarī arī šogad, visticamāk, neiztiks, atbildīgie dienesti šoreiz ir gatavi ārkārtas situācijām.

Šādu pārliecību pirmdien intervijā laikrakstam "Dienas Bizness" pauž Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta priekšnieks Ainārs Pencis.

Viņš uzsver, ka plūdu draudu pašreiz nav. Ledus un vižņu sastrēgums pie Pļaviņu HES gan ir jau vairākas dienas, taču tas ir sasalis, un ūdens līmenis Daugavā tādējādi neceļas.

"Mēs arī nezinam, cik dziļš šis sastrēgums ir. Protams, ja pekšņi sāksies strauja ledus kušana, plūdu draudi pastāv, bet, ja tas notiks pakāpeniski - ne," situāciju skaidro VUGD priekšnieks.

Pencis gan atzīst, ka bez plūdiem droši vien Latvija neiztiks arī šogad, taču šoreiz atbildīgie dienesti tam būs gatavi.

"Katrā ziņā mēs jau gatavojamies pagājušā gada scenārijam, lai nebūtu nekādas bakstīšanās brīdī, ja plūdi tiešām sāksies. Mēs esam gatavi ārkārtas situācijām, un nebūs tā, ka no rīta pamodīsimies, konstatēsim, ka sākušies plūdi, un tikai tad sāksim domāt, ko darīt tālāk," norāda VUGD vadītājs.

Speciāla budžeta plūdu novēršanai gan nav, atbildīgie dienesti strādās esošā budžeta ietvaros. "Protams, ja būs ārkārtas situācijas, kuru rezultātā radīsies būtisks piešķirto līdzekļu pārtēriņš, vērsīsimies valdībā. Arī saistībā ar elektroenerģijas padeves traucējumu rašanos mums bija lielāki izdevumi, nekā plānots, tomēr pagaidām iet pie valdības pēc papildu līdzekļiem negatavojamies. Vēl spējam savilkt galus," atzīst Pencis.

Svarīgākais