Trešā daļa dienētgribētāju par karavīriem nekļūst veselības stāvokļa dēļ

Militārās medicīnas centra speciālisti, vērtējot armijā dienēt gribošo kandidātu veselības stāvokli, atzīst, ka no visiem kandidātiem medicīniskās pārbaudes neiztur apmēram trešā daļa.

Kandidātiem izplatītākās problēmas ir tas, ka ilgstoši nevar salabot zobus, tāpat viņiem ir problēmas ar mugurkaulu un ceļiem un psihiatra atzinums par neatbilstību dienestam, aģentūrai BNS paskaidroja Aizsardzības ministrijas preses nodaļas vadītāja Dace Ankipāne.

Pērn Rekrutēšanas un Jaunsardzes centrs atlases procesa sākšanai Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Atlases un rezerves personāla uzskaites centrā norīkoja 789 profesionālā dienesta kandidātus.

Atlasīti un nosūtīti uz kareivja pamatapmācības kursu NBS Kājnieku skolā tika 374 kandidāti, turpmākajām dienestam uz apakšvienību - 24 kandidāti, studijām Nacionālajā aizsardzības akadēmijā - 64 kandidāti, tātad kopā 462 kandidāti.

Tiem kandidātiem, kuri neizturēja atlasi, ir dažādi iemesli, kāpēc viņi netika armijas rindās. Viens kandidāts atteicās parakstīt līgumu, trīs kandidāti neizturēja psiholoģisko testēšanu, 41 kandidātam neatbilda veselības kapacitāte, bet 261 kandidāts pārtrauca atlases procesu sakarā ar neatbilstību veselībai, Militārā dienesta likuma prasībām vai personīgu apsvērumu dēļ.

2009.gadā profesionālajam dienestam pieteicās 389 kandidāti un studijām Nacionālajā aizsardzības akadēmijā - 222 kandidāti, tātad kopā 611 kandidāti.

Atlasīti un nosūtīti uz kareivja pamatapmācības kursu NBS Kājnieku skolā tika 88 kandidāti, turpmākajām dienestam uz apakšvienību - trīs kandidāti, tātad kopā 91 kandidāts. Saistībā ar NBS personālsastāva reorganizāciju profesionālā dienesta kandidātu rekrutēšana 2009.gadā gan tika uz laiku apturēta.

Svarīgākais