Nemieros Ēģiptē Latvijas valstspiederīgie nav cietuši

Nemieros Ēģiptē Latvijas valstspiederīgie līdz šim nav cietuši, taču ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis atkārtoti aicina iedzīvotājus apsvērt nepieciešamību braukt uz šo valsti.

Ārlietu ministrija (ĀM) aģentūru BNS informēja, ka ministrs sestdien no rīta telefonsarunā ar Latvijas vēstnieku Ēģiptē Māri Selgu pārrunāja apstākļus nemieru plosītajās Ēģiptes pilsētās, kur tradicionāli uzturas daudz tūristu. Vēstnieks apliecināja, ka līdz šim nav saņemtas ziņas, ka nemieros būtu cietis kāds Latvijas valstspiedrīgais.

Tomēr ministrijas rīcībā esošās informācijas analīze liecina, ka pašlaik došanās uz Ēģipti būtu rūpīgi jāapsver. Tāpēc arī Kristovskis atkārtoti aicina Latvijas iedzīvotājus izvērtēt visus riskus, pirms pieņemt lēmumu šajā laikā tomēr doties uz Ēģipti. Latvijas vēstniecība Kairā arī apliecina gatavību sniegt palīdzību nelaimē nonākušajiem. Citās Ēģiptes vietās konsulāro palīdzību Latvijas iedzīvotājiem gatavas sniegt arī citu Eiropas Savienības (ES) valstu diplomātiskās pārstāvniecības.

Ministrs jau iepriekš deva rīkojuma konsulārajiem dienestiem pastiprinātā režīmā pievērst uzmanību notikumu attīstībai Ēģiptē un reģionā.

ĀM jau piektdien informēja, ka nemieru dēļ īpaši bīstami patlaban ir apmeklēt Ēģiptes galvaspilsētu Kairu, kā arī Aleksandriju, Ismailiju un Suecu, taču nekārtības vai pret ārvalstniekiem vērstas aktivitātes iespējamas arī citos Ēģiptes reģionos. Tāpat ministrija neiesaka apmeklēt citas šī reģiona valstis, kurās situācija nav stabila, īpaši Tunisiju, kas arī ir iecienīts Latvijas tūristu galamērķis.

Ja tomēr pieņemts lēmums doties uz Ēģipti, ministrija aicina iegādāties dzīvības un veselības apdrošināšanas polisi, kas paredz arī personas repatriāciju slimības vai nāves gadījumā .

Jau vēstīts, ka Ēģiptē otrdien sākās protesta demonstrācijas, kuru dalībnieki pieprasa prezidenta Hosni Mubaraka atkāpšanos, un protestētāju sadursmēs ar policiju jau gājuši bojā vairāki cilvēki. Demonstranti, kas iedvesmojušies no protestiem Tunisijā, kuros pēc 23 gadu valdīšanas tika gāzts autoritārais prezidents Zinelabidīns ben Ali, izgājuši ielās gan Ēģiptē, gan Jemenā, cerot, ka arī viņiem izdosies panākt varas maiņu valstī.

Svarīgākais