Jurševska cer, ka glābējsilītes tiks ierīkotas arī citās pašvaldībās

Labklājības ministre Ilona Jurševska (Zaļo un zemnieku savienība) pēc glābējsilītes atklāšanas Daugavpilī piektdien izteikusi cerību, ka Rīgas, Liepājas un Daugavpils piemēram sekos arī citas pašvaldības.

Par to aģentūru BNS informēja Labklājības ministrijas (LM) Komunikācijas nodaļas vadītāja Marika Kupče.

"Šis mirklis ir emocionāls ikvienam, arī Daugavpils slimnīcas dzemdību nama ārstiem un personālam, ņemot vērā glābējsilītes sarežģīto emocionālo fonu," norādījusi Jurševska. "Mēs varam tikai nojaust, kādi apstākļi sievieti vai abus jaunos vecākus piespiež atteikties no jaundzimušā. Taču atcerēsimies, ka bērnam tā ir iespēja – glābējsilīte – tā ir vieta bērna dzīvībai, tas ir jaunas dzīves šūpulis. Un tas ir pats svarīgākais."

"Baby Box" projekta vadītāja sabiedrisko attiecību aģentūras "Divi gani" pārstāve Laura Zvirbule aģentūrai BNS pastāstīja, ka glābējsilītes izveidi Daugavpilī finansējusi farmācijas kompānija "Gedeon Richter", Daugavpils reģionālā slimnīca un pašvaldība. Par glābējsilītes uzturēšanu rūpēsies no Latvijas Bērnu fonda kampaņās saziedotajiem līdzekļiem, kā arī pēc vajadzības ar ziedojumiem piedalīsies "Gedeon Richter". Savukārt slimnīca segs ar personālu un komunālajiem maksājumiem saistītos izdevumus.

Zvirbule arī izteica īpašu atzinību Jurševskai, norādot, ka tieši ar viņas stāšanos labklājības ministres amatā projekta īstenotāji beidzot sajutuši LM atbalstu šim pasākumam.

"Divi gani" kā "Baby Box" projekta autori arī lems par nākamajām pašvaldībām, kurās varētu iekārtot glābējsilītes. "Pašlaik plānojam skatīties uz Jelgavu vai Valmieru," sacīja Zvirbule, gan piebilstot, ka vispirms jātiekas ar slimnīcu un pašvaldību vadītājiem.

Viņa arī uzsvēra, ka ārzemju pieredze liecina - pēc glābējsilīšu izveides samazinājies atrasto mirušo zīdaiņu skaits.

Jau vēstīts, ka Daugavpils "Baby Box" izveide seko 2009.gada septembrī atklātajām glābējsilītēm Rīgā un Liepājā, kas sāka darboties 2010.gada oktobra sākumā. Līdz šim Latvijas glābējsilītēs ievietoti septiņi mazuļi – seši Rīgā un viens Liepājā. Viņiem visiem veiksmīgi atrastas audžuģimenes.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.

Svarīgākais