Ārlietu minsitrija ceļotājus aicina nedoties uz Ēģipti

Ārlietu ministrija (ĀM), paužot satraukumu par pēdējo dienu situāciju Ēģiptē, aicina ceļotājus neapmeklēt šīs valsts galvaspilsētu Kairu, kā arī vairākas citas vietas, kur notiek plaša mēroga demonstrācijas un kur iespējami vardarbības uzliesmojumi.

ĀM aģentūrai BNS norādīja, ka ceļotājiem īpaši ieteikts neapmeklēt Kairas centru, kā arī Aleksandriju, Ismailiju un Suecu.

Latvijas ĀM pēdējo dienu situāciju Ēģiptē, kur protesta demonstrācijās gājuši bojā cilvēki, nodēvējusi par satraucošu. Ministrija uzsver, ka ir būtiski ieklausīties izteiktajos aicinājumos pilnībā ievērot pilsoņu tiesības pulcēties miermīlīgās demonstrācijās, kā arī ievērot politiskās, sociālās un ekonomiskās tiesības un brīvības.

"Mēs aicinām arī Ēģiptes valdībā pārstāvētos politiskos spēkus, opozīcijas partijas, kā arī to līderus nepieļaut tālāku vardarbību un mobilizēt savus centienus kopīga risinājuma rašanai, lai stabilizētu situāciju valstī, veicinātu mieru, stabilitāti un izaugsmi gan Ēģiptē, gan reģionā kopumā," uzsvērts ĀM paziņojumā presei.

Potenciālajiem ceļotājiem uz Ēģipti ieteikts iepazīties ar brīdinājumiem ministrijas mājaslapā, pirms ceļošanas iegādāties dzīvības un veselības apdrošināšanas polisi, kas paredz arī personas repatriāciju slimības vai nāves gadījumā, kā arī reģistrēties konsulārajā reģistrā.

Ēģiptē otrdien sākās protesta demonstrācijas, kuru dalībnieki pieprasa prezidenta Hosni Mubaraka atkāpšanos, un protestētāju sadursmēs ar policiju gājuši bojā vairāki cilvēki.

82 gadus vecais Mubaraks, kurš valsti ir vadījis 29 gadus, vēl nav paziņojis, vai kandidēs šogad gaidāmajās Ēģiptes prezidenta vēlēšanās.

Demonstranti, kas iedvesmojušies no protestiem Tunisijā, kuros pēc 23 gadu valdīšanas tika gāzts autoritārais prezidents Zinelabidīns ben Ali, izgājuši ielās gan Ēģiptē, gan Jemenā, cerot, ka arī viņiem izdosies panākt varas maiņu valstī.

Svarīgākais