2010.gads robežsardzē ir bijis stabils un veiksmīgs

Vakar Valsts robežsardzes (VRS) priekšnieks ģenerālis Normunds Gabars informēja par Valsts robežsardzes 2010.gada darbības rezultātiem un 2011.gada darbības prioritātēm. Klātesošos uzrunāja arī Iekšlietu ministre Linda Mūrniece.

2010.gadā veiksmīgi nodrošināta Valts robežsardzes uzdevumu izpilde ierobežotu finanšu līdzekļu apstākļos. Izdevusies ir arī robežkontroles atjaunošana uz Latvijas Republikas iekšējām robežām NATO Parlamentārās Asamblejas pavasara sesijas laikā, kā arī realizēti plānotie pasākumi starptautiskās sadarbības jomā. N. Gabars paskaidroja, ka tiek turpināts darboties Eiropas Savienības finansējuma apgūšanā, jo Valsts robežsardze nevar paļauties tikai uz savu finansējumu. N.Gabars 2010.gadu raksturo kā stabilitātes gadu.

Arī ministre vēlējās izcelt uz uzsvērt Valsts robežsardzes nopelnus pagājušā gada maijā, kad tika atjaunota robežkontrole uz Latvijas Republikas iekšējām robežām ar Lietuvu un Igauniju. „Rūpīga plānošana, ilgstoša sagatavošanās un plānota sabiedrības informēšana deva veiksmīgu rezultātu – robežkontrole tika atjaunota, rindas uz robežām neveidojās. Paldies visiem, kas strādāja pie šīs sekmīgās projekta īstenošanas,” pateicību izteica L. Mūrniece.

L. Mūrniece arī atzīmēja, ka Valsts robežsardze savas kompetences ietvaros ir aktīvi iesaistījusies cīņā ar kontrabandu, viņu sekmīgais darbs ir devis labus rezultātus. „Es vēlos pateikties ikvienam no jums un visiem kopā, un pateikties Valsts robežsardzes vadībai par sekmīgi aizvadīto darbības gadu. Novēlu jums veiksmīgi tikt galā ar visiem izaicinājumiem, novēlu jums veiksmi dienestā un mieru mājās,” novēlēja L.Mūrniece.

Valsts robežsardzes priekšnieks ģenerālis Normunds Garbars norāda, ka 2011.gada prioritārie uzdevumi ir nodrošināt Valsts robežsardzes uzdevumu izpildi ierobežotu finanšu līdzekļu ietvaros; nodrošināt sauszemes robežas kontroles intensitātes palielināšanu riska analīzē noteiktajos periodos. N. Garbars norāda, ka dažas konkrētas lietas, jau sāktas realizēt, piemēram, 2011.gadā ir piešķiti 30 000 Ls papildus izmaksām robežsargiem par darbu nakts laikā.

2011. gadā mērķis ir arī pilnveidot robežkontroles un robežuzraudzības tehnisko līdzekļu nodrošinājumu izmantojot Eiropas Savienības fondu projektu finansējumu; nodrošināt Centrālās Šengenas vīzu sistēmas darbības uzsākšanu; nodrošināt atbalsta projektu realizāciju trešajās valstīs robežas kontroles jomā, un turpināt piedalīties tajos pasākumos, kas skar Latvijas pārstāvniecību Eiropas kopienas projektos.

Pasākuma laikā arī tika nosaukti un apbalvoti Valts robežsardzes 2010.gada labākie robežsargi. Iekšlietu ministrei Lindai Mūrniecei tika piešķirts Valsts robežsardzes apbalvojums par nopelniem valsts robežsardzes attīstībā. Apbalvojumus saņēma arī iekšlietu ministrijas valsts sekretāre Ilze Pētersone un viņas vietnieks Viktors Elksnis. Pateicības saņēma arī vairāki žurnālisti, kas regulāri atspoguļo robežsardzes darbu.

STATISKA

Latvija pēdējos trīs gadus ir līderu pozīcijā no Baltijas valstīm attiecībā uz aizturēto personu skaitu, kas nelikumīgi šķērsojušas „zaļo” robežu vai uzturējušās valsts teritorijā.

Uz visas ES ārējās robežas sauszemes robežas 2010.gadā par nelikumīgu „zaļās” robežas šķērsošanu kopā aizturētas 1128 personas.

Palielinājies patvērumu pieprasījumu skaits, salīdzinot ar 2009.gadu. 2010.gadā Latvijā patvērumu lūguši 51 cilvēks.

2010. gadā kopumā atklātas 16464119 nelikumīgi pārvestas cigaretes. Kā paskaidroja N. Gabars, Valts robežsardze aizturēja preces, bet to realizēšanas gadījumā nebūtu nomaksāts akcīzes nodoklis 900 000 Ls apmērā, kas veido 33% no kopējā finansējuma Valsts robežsardzei precēm un pakalpojumiem.

Šogad VRS koledžas Robežsargu skolā plānots uzņemt 80 kadetus.

Dienestā vai darbā VRS pērn pieņemtas 176 personas, , bet atvaļinātas no dienesta, pārceltas uz citu iestādi vai atbrīvotas no darba - 216 personas.

2010.gadā atklāti 95 gadījumi, kad ceļots ar viltotiem dokumentiem. Pārsvarā tiek viltotas pases un vīzas.

2010.gadā uzturēšanās nosacījumu pārkāpumi konstatēti 670 trešo valstu valstpiederīgajiem. Visbiežāk uzturēšanās nosacījumus pārkāpa Krievijas Federācijas (419), Baltkrievijas (47) un Ukrainas (44) pilsoņi.

Latvijā

Valstij daļēji piederošais uzņēmums SIA “TET” lūdzis piedošanu 2000. gada Pasaules čempionam riteņbraukšanā Romānam Vainšteinam par komunikāciju, kāda radusies, risinot problēmu par vīrieša īpašumā ieraktu telekomunikāciju kabeli, no kura uzņēmums licis atbrīvoties paša spēkiem, turklāt, par saviem līdzekļiem, vēsta TV24 raidījums “STOPkadri ar Armandu Puči”.

Svarīgākais