Izvērtēs, kāpēc LTV 20.janvāra rītā neparādīja Valsts prezidenta uzrunu

Iesaistīto institūciju darba grupa piektdien izvērtēs, kāpēc Latvijas Televīzijas (LTV) ēterā 20.janvāra rītā līdz ar filmu netika parādīta Valsts prezidenta Valda Zatlera uzruna.

Lai arī skolām iepriekš bija izziņots, ka 1991.gada barikāžu aizstāvju atceres dienas rītā līdz ar filmu "Dūmu deja debesīm" būs skatāma arī Zatlera uzruna, tās nebija. Taču programmas sagatavošanā iesaistītās institūcijas - LTV un Kultūras ministrija (KM) - šajā gadījumā vaino viena otru.

LTV1 informatīvi dokumentālo raidījumu satura redaktore Sarmīte Plūme aģentūrai BNS pastāstīja, ka LTV piedāvājusi skolām parādīt 19 minūšu garo filmu "Dūmu deja debesīm", ko izglītības iestādes akceptējušas. Citus papildinājumus LTV1 programmā 20.janvāra rītā nebija paredzēts iekļaut.

Plūme saistībā ar neparādīto Valsts prezidenta uzrunu iebildumus saņēmusi vēlāk 20.janvāra gaitā, kad viņai zvanījuši neapmierināti vairāku skolu vadītāji. Tomēr, pēc Plūmes teiktā, Latvijas Televīzijai tas nebija laikus pateikts, tāpēc Zatlera uzrunu programmā nebija paredzēts iekļaut.

Problēmas vainu LTV1 pārstāve skaidroja ar komunikācijas kļūdu starp LTV, KM, Izglītības un zinātnes ministriju (IZM) un Valsts prezidenta kanceleju. Pretēji LTV plāniem KM, kas bija atceres dienas programmas koordinatore, pērn bija nosūtījusi IZM vēstuli izsūtīšanai uz skolām, kurā bijis teikts, ka LTV ēterā notiks vēstures stunda par barikāžu notikumiem, ieskaitot Valsts prezidenta uzrunu.

Savukārt Kultūras ministrijas pārstāve Dace Vizule sacīja, ka vaina par Valsts prezidenta uzrunas nepārraidīšanu būtu jāuzņemas LTV, jo pērn darba grupas sēdē visas iesaistītās puses, ieskaitot LTV, vienojās, ka līdz ar dokumentālo filmu "Dūmu deja debesīm" tiks pārraidīta arī iepriekš sagatavota Valsts prezidenta uzruna. To, ka šāda kopīga noruna panākta, apliecina arī sēdes sarunas pieraksts.

Šo savstarpējās koordinācijas likstu iesaistītās puses piektdien centīsies atrisināt darba grupas sēdē, kas noritēs, lai izvērtētu barikāžu atceres dienas programmas norisi.

Saistībā ar notikušo nesaprašanos paziņojums parādījās arī Valsts prezidenta kancelejas tvitera kontā - "Arī Valsts prezidenta kancelejā gaidām LTV un Kultūras ministrijas skaidrojumu, kāpēc neparādīja prezidenta uzrunu."

Svarīgākais