Saeima ļauj sodīt deputātu Staņu par interešu konfliktu

Saeima ceturtdien atbalstīja deputāta Vitauta Staņas (Zaļo un zemnieku savienība, ZZS) izdošanu Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) administratīvai sodīšanai saistībā ar nonākšanu interešu konfliktā.

Par to nobalsoja 71 deputāts, pret bija viens, atturējās seši tautas kalpi.

Iepriekš to vienbalsīgi atbalstījusi Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija.

Staņa, būdams Valmieras rajona padomes un vēlāk Kocēnu novada domes priekšsēdis, savienoja darbu pašvaldībā ar amatiem divās uzņēmumu valdēs. Staņa bija SIA “Vidzemes slimnīca”, bet vēlāk pasažieru pārvadātājkompānijas SIA “VTU Valmiera” valdē.

Deputāts Saeimas sēdē un arī iepriekš sarunā ar aģentūru BNS pastāstīja, ka slimnīcas valdē viņš nostrādājis trīs gadus. Viņš uzskata, ka par šādu ierobežojumu nav informētas daudzas pašvaldības, jo tā esot iespēja aizstāvēt arī lauku cilvēku intereses. Viņš aģentūrai BNS agrāk teica, ka par šo darbu viņš atalgojumā kopumā saņēmis 10 tūkstošus latu, bet “VTU Valmiera” valdē bija trīs mēnešus.

Viņš arī norādīja, ka savulaik viņš par šo amatu apvienošanu nav ticis brīdināts kā par pārkāpumu un nonākšanu interešu konfliktā. Ja viņš būtu zinājis, no tā būtu attiecies.

"Man šodien ļoti sāp sirds," sacīja Staņa un uzsvēra, ka, strādājot slimnīcas valdē, darījis daudz laba iedzīvotājiem.

Staņa jau iepriekš, kā arī Saeimas sēdē izteicās, ka saistībā ar izdošanu sodīšanai jūtas kā Žanna d'Arka, jo, viņaprāt, savienodams amatus, viņš daudz ko ir paveicis lauku iedzīvotāju labā. Deputāts apsvērs likuma grozījumu izstrādāšanu.

“Jūtos kā Francijas nacionālā varone Žanna d'Arka, lai gan mani negaida tik bargs sods un neesmu izdarījis tik daudz. Es nepatērēju līdzekļus, es strādāju iedzīvotāju labā, bet Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs tagad paziņo, ka es esmu ragana," iepriekš emocionāli izteicās Staņa.

Par šādu pārkāpumu ir paredzēts 250 latu naudas sods, taču likums arī paredz iespēju likt atmaksāt nelikumīgi saņemto atalgojumu. "Baidos, ka esmu bijis neuzmanīgs, tāpēc būs jāmaksā, taču, ja piedzīs maksāt visu saņemto atalgojumu, pašlaik nezinu, kur šādu naudu atrast," atzina Staņa.

Latvijā

No nākamā gada valsts pensijas indeksējamo robežu varētu palielināt līdz 100% no iepriekšējā gada vidējās apdrošināšanas iemaksu algas, paredz valdībā atbalstītais likumprojekts, par kuru kopā ar nākamā gada budžeta pakotni vēl būs jālemj Saeimai.