Šķēle aicina ārlietu ministru skaidrot, ka Latvija nevar uzņemties atbildību par holokaustu

Latvijas ārlietu ministram būtu jāskaidro sabiedrotajiem, ka mēs nevaram uzņemties atbildību par ebreju holokaustu Latvijā, jo valsts bija okupēta, ceturtdien debatēs norādīja ekspremjers Andris Šķēle ("Par labu Latviju").

Savukārt ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis ("Vienotība") žurnālistiem pēc debatēm atzina, ka aktualitāti atguvušais jautājums par ebreju īpašumu atgūšanu ļaus runāt par "nepamatotu Latvijas valsts un iedzīvotāju turēšanu šīs problēmas gūstā". Vienlaikus Kristovskis atzina, ka viedokļi jautājumā par holokaustu mainās ļoti lēni.

Tikmēr Šķēle uzsvēra, ka ebreju holokausts ir apiets "politiskas mazdūšības vārdā".

"Ir pilnīgi skaidrs, ka Latvijas valsts bija okupēta. Ir pilnīgi skaidrs, ka ebreju tautības Latvijas pilsoņiem tika nodarīts neatgriežams zaudējums. 70 000 ebreju Latvijas pilsoņu tika iznīcināti. Latvijas valsts bija okupēta, un Latvijas valsts nevar nest atbildību par šo noziegumu. Mēs darīsim visu, lai vienmēr to pieminētu. Mēs darīsim visu, lai stiprinātu mūsu ebreju kopienas atjaunošanās iespējas Latvijā. Bet mums ir jāspēj, un tas ir ārlietu ministra pienākums, paskaidrot visupirmām kārtām mūsu sabiedrotajiem, ka Latvijas valsts kā valsts neuzņemsies atbildību par šo noziegumu, kas tika pastrādāts uz Latvijas zemes," teica Šķēle.

Viņš arī atgādināja, ka 1996.gadā Latvijas Saeima piedāvātajam likumam šīs traģēdijas sakarā deva savu politisko novērtējumu: no 96 klātesošajiem reģistrētajiem deputātiem tikai 12 deputāti pauda atbalstu.

"Atgriežoties šim jautājumam darba kārtībā, nesagatavotam, pienācīgi neizstāstītam mūsu sabiedrotajiem, nesaņemot mūsu sabiedroto skaidru un precīzu tādu pašu vēstures interpretācijas nostāju, es uzskatu, ka tā ir ārpolitiska kļūda un Latvijas valsts un Latvijas valsts pilsoņu kopuma potenciāls apdraudējums. Vismaz starptautiskajā komunikāciju arēnā," sacīja Šķēle.

Svarīgākais