Ceturtdiena, 9.maijs

redeem Einārs, Ervīns, Klāvs

arrow_right_alt Latvijā

Jēkabpils joprojām šokā par notikušo traģēdiju

© nra.lv

Vakar Jēkabpils ielās bija klusāk un tukšāk, nekā ierasts.

Pilsētu joprojām stindzina šoks pēc otrdien notikušā, kad gaišā dienas laikā dzīvākajā pilsētas daļā pie tirgus pēc laimētavas Fenikss aplaupīšanas un pakaļdzīšanās Jēkabpils ielās, likumu pārkāpušie policisti šāvuši uz kolēģiem, kā rezultātā seši cietušie ar dažāda rakstura un dažāda smaguma brūcēm nogādāti Jēkabpils slimnīcā, bet Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Jēkabpils iecirkņa Kārtības policijas nodaļas Viesītes iecirkņa vecākais inspektors kapteinis Andris Znotiņš, veicot bruņotu noziedzīgas grupas aizturēšanu, nošauts.

Neatkarīgā noskaidroja, ka jēkabpilieši jau tūlīt pēc aplaupītāju grupas ierašanās pamanījuši ko aizdomīgu. "Ejot uz darbu, izdzirdēju šāvienam līdzīgu troksni, taču, nodomājot, ka tas ir kāds blīkšķis, nepievērsu tam uzmanību. Taču, atnākot uz darbu, redzēju, ka mani kolēģi skatās pa logu. Uz jautājumu, kas noticis, kolēģi stāstīja, ka kaimiņš no blakus mājas redzējis, kā Feniksā ieiet vīrieši maskās. Viņi pa logu vēro laimētavu, – kas notiks tālāk," Neatkarīgajai stāsta laupīšanas aculieciniece autoservisa Ro Aktīvs darbiniece Rasma.

"Tajā brīdī pienāca apmeklētāji, kuri gibēja ieiet spēļu zālē, bet viņi ar varu tika ievilkti laimētavā. Tad sapratām, ka tur tiešām kaut kas nav kārtībā, un kolēģis piezvanīja uz 112, paziņojot, ko redzējis. Pēc minūtēm divām piebrauca operatīvā policijas mašīna, un, darbiniekiem ejot uz notikuma vietu, arī tie tika ierauti iekšā laimētavā. Pēc pāris minūtēm iznāca četri vīrieši tumšzilās formās ar Valsts policijas zīmotnēm. Visiem galvās bija kapuces, sejas redzēt nevarēja.

Viens no viņiem gāja pa priekšu, ceturtais – aizmugurē, bet diviem no vidū ejošajiem plecos bija melnbalti krāsoti maisi. No malas vērotājiem liktos, ka notiek parasta naudas inkasācija. Vīrieši iekāpa tumšas krāsas Chrysler Voyager. Burtiski, tikko viņi bija aiz līkuma, pēc pāris sekundēm piebrauca Ceļu policijas ekipāža, kurai autoservisa darbinieki norādīja, ka iespējamie noziedznieki jau ir aizbraukuši, un policija viņiem sekoja," atceras autoservisa darbiniece.

Pēc brīža no laimētavas iznākuši vairāki vīrieši, piebraukusi neatliekamā palīdzība, jo tur bija cietušais – laimētavas zāles uzraugs. Autoservisa darbinieki bilda, ka laimētava A. Pormaļa ielā 53 darbojas jau daudzus gadus, bet uzbrukumi tai līdz šim nav novēroti.

Andris bija lādzīgs

Otrdien dienesta pienākumu pildīšanas laikā bojāgājušais A. Znotiņš saņēmis divus apbalvojumus, liecina policijas mājaslapā pieejamā informācija. Znotiņš dzimis 1977. gadā. No 2000. gada 13. decembra līdz 2009. gadam Znotiņš strādājis Jēkabpils rajona policijas pārvaldē, bet no 2009. gada 1. septembra līdz šim brīdim ieņēmis amatu Viesītes iecirknī kā vecākais inspektors. 2009. gadā viņš absolvējis Latvijas Policijas akadēmiju. Bojāgājušā kolēģa piemiņai pie ieejas Jēkabpils policijā dežuranta kabīnē iekārtots piemiņas stūrītis. Deg svece. Daudz sveču un ziedu atradās arī vietā Daugavas krastā, kur izdzisa pašaizliedzīgā policista dzīvība.

"Andris bija ļoti lādzīgs. Viņš bija policists ar labu sirdi. Atsaucīgs, izpalīdzīgs, centīgs un savdabīgs," valdot asaras, Neatkarīgajai stāsta bojāgājušā policista bijušās kolēģes Inga un Malva. Viņas stāsta, ka puisis agri zaudējis vecākus un viņu audzinājusi radiniece. Viņš visu bija sasniedzis pats saviem spēkiem. Nesen beidzis Policijas akadēmiju. Ieguvis gan pieredzi, gan izglītību.

"Viņš rīkojās kā īstens policists, nešauboties, – to nevar ieaudzināt. Andris ļoti mīlēja kārtību un taisnīgumu," piebilda Malva, kura dzīvo netālu no apšaudes vietas. Otrdienas rītā viņa dzirdējusi policijas mašīnu sirēnas, braucot uz Daugavas pusi, un Andra balsi skaļrunī, kurš licis bēgļiem apstāties. Turpat notikuma vietā Bebru ielas strupceļā, kurš vienam no policistiem izrādījies liktenīgs, dežurēja arī bojāgājušā kolēģis Valdis Fiļovs, kas norādīja, ka Andris darbam atdevis sevi visu, bijis ļoti nesavtīgs, varbūt pat par daudz nesavtīgs.

Nogalinātā Jēkabpils policista bēru dienu, 29. janvāri, Jēkabpils pilsētas dome oficiāli izsludinājusi par sēru dienu, sacīja Jēkabpils domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs. Savukārt ceturtdien pašvaldības deputāti lems par materiālu atbalstu cietušajiem likumsargiem un bojāgājušā tuviniekiem. L. Salcevičs informē, ka bojāgājušais policists bija bārenis un dzīvojis pie tantes. Pašvaldība viņai palīdzēšot.

Slimnīcā roku dzelžos

L. Salcevičs pieļāva, ka uzbrucēji domājuši, ka provincē policisti nebūs pietiekami profesionāli, taču pilsētā nesen izvietotas videonovērošanas kameras, kas ļāva operatīvi izsekot noziedznieku mašīnai un nobloķēt ceļus.

Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Raščevskis Neatkarīgo informē, ka pašvaldība sadarbībā ar policiju koordinē iespējamo finansiālo un psiholoģisko palīdzību cietušo ģimenēm un bojāgājušā tantei un civilsievai, tajā skaitā organizējot nošautā policista bēres, kaut gan ievainoto ģimenes nekādas vēlmes vēl nebija izteikušas. Arī psihologa palīdzību neviena no cietušajām ģimenēm vēl nebija saņēmusi.

Jēkabpils centrālās slimnīcas uzņemšanas nodaļas vadītājs Imants Balodis stāsta, visi otrdienas rīta apšaudē cietušie – divi Jēkabpils policijas darbinieki, trīs uzbrucēji un viens spēļu zāles darbinieks – vēl atrodas minētajā dziednīcā. Reanimācijā trīs cietušie – gan noziedznieki, gan viņu ķērāji. Sākotnēji visi atradušies vienā telpā, bet vakar jau aizturētie slimnīcas traumatoloģijas nodaļā atradās roku dzelžos – katrs atsevišķā telpā, turklāt tos visu diennakti apsargā policisti, ņemot vērā, ka divi no viņiem ir bijušie specvienības Alfa darbinieki. Slimnīcas traumatoloģijas nodaļas vadītājs Jurijs Solovjovs pastāstīja, ka cietušo veselības stāvoklis ir vidēji smags. Ar visiem no viņiem iespējams kontaktēties.

Šāva pa kaklu

Smagāk cietuši ir divi policisti un spēļu zāles darbinieks, kuram notikusi smaga operācija, jo sašauts liels asinsvads apakšstilbā. Viņš pēc operācijas jūtas labi. Operēts arī viens no uzbrucējiem, kuram lodes trāpījušas žoklī. Viņš pēc operācijas pieslēgts pie mākslīgās elpināšanas. Vēl vienam uzbrucējam ievainots plecs, kurš operāciju vēl gaida, bet ceturtajam sašauts augšstilbs.

J. Solovjovs atzina, ka, vērtējot cietušajiem nodarītos miesas bojājumus, esot skaidrs, ka tos izdarījuši cilvēki, kuri zinājuši, pa kurām ķermeņa vietām šaut, lai savainotu upurus. Policistiem mugurā bijušas bruņu vestes, tāpēc šauts pa kājām un kaklu, atzīmēja ārsts. Tostarp vēlmi ziedot asinis saviem cietušajiem kolēģiem izteikuši daudzi apkārtnē dzīvojošie un strādājošie policisti, kā arī Valsts probācijas dienesta darbinieki. Slimnīca ir saņēmusi tik daudzus pieteikumus ziedot asinis, ka darba laiku pat nācies pagarināt, lai pagūtu visus pieņemt.

Aizdomās par šo bruņoto laupīšanu policisti aizturējuši piecas personas. No aizturētajiem trīs ir ievainoti. Četri no uzbrucējiem ir bijuši policisti. Divi bijuši specvienības Alfa darbinieki, bet vēl divi – Valsts policijas Tukuma iecirkņa darbinieki.