PTAC: Latvijas iedzīvotāji nepietiekami informēti par patēriņa kreditēšanas nosacījumiem

Latvijā iedzīvotāji nav pietiekami informēti par patēriņa kreditēšanas nosacījumiem, trešdien bankas "Citadele" rīkotajā diskusijā par patēriņa kredītu izmantošanu atzina Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) direktore Baiba Vītoliņa.

"Šajā tirgū kā lielu problēmu saskatām to, ka cilvēki nav informēti par to, kas ir tas [patēriņa kreditēšanas] pakalpojums, kādas viņiem ir tiesības, kā viņiem vajadzētu šo pakalpojumu izvēlēties, ko skatīties," sacīja Vītoliņa.

Viņa norādīja, ka šajā problēmā vainīgas ir abas puses - gan kreditētāji, gan arī patērētāji. "Cilvēki nelasa līgumus, cilvēki bieži vien nejautā banku pārstāvjiem, kā rīkoties, kas viņiem jādara līguma darbības laikā, savukārt uzņēmumi nepievērš uzmanību iedzīvotāju neinformētībai - tam, kādā veidā publicē iedzīvotājiem svarīgo informāciju," viņa paskaidroja.

PTAC 2010.gadā saņēmis mazāk sūdzību par līgumam neatbilstošiem kreditēšanas pakalpojumiem, taču šī ir viena no lielākajām sūdzību grupām, klāstīja PTAC vadītāja un informēja, ka iedzīvotāji sūdzējušies par netaisnīgiem līguma noteikumiem un negodīgu komercpraksi. Šis jautājums būs PTAC prioritāte, uzsvēra Vītoliņa un piebilda, ka "meklēsim kopā ar uzņēmumiem risinājumus, lai iedzīvotāji būtu labāk informēti par šo jautājumu".

Savukārt bankas "Citadele" Patēriņa kreditēšanas daļas vadītāja Marika Senkāne pastāstīja, ka iepriekšējie gadi ir izgaismojuši kļūdas kreditēšanas jautājumos. "Vērtējot, kāpēc radušās domstarpības starp patērētājiem - kredītņēmējiem - un bankām, secinājām, ka daļa atbildības ir jāuzņemas bankām par to, ka klients netika pienācīgi informēts un viņam nav saprašanas par pakalpojumu," teica bankas pārstāve.

Vienlaikus viņa atzina, ka salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem patērētāji kļuvuši apdomīgāki un patēriņa kredītus ņem ļoti pārdomāti. "Ja pirms trim gadiem gandrīz visi pieteica maksimālo summu patēriņa kredītam, tad pašlaik iesniedz pieteikumus ar konkrētām summām, pat nenoapaļotām. Tas liek domāt, ka šai naudai ir konkrēts mērķis," pavēstīja bankas "Citadele" pārstāve.

Septembra beigās banka "Citadele" pēc aktīvu apmēra bija piektā lielākā no 29 Latvijas bankām, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas dati.

Svarīgākais