Prezidents uzskata, ka Mūrniece rīkojusies izlēmīgi

Iekšlietu ministre Linda Mūrniece ("Vienotība") pēc otrdien notikušās apšaudes Jēkabpilī rīkojusies izlēmīgi, trešdien žurnālistiem pēc tikšanās ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski ("Vienotība") atzina Valsts prezidents Valdis Zatlers.

"Iekšlietu ministre ir rīkojusies diezgan izlēmīgi. Es nerunāju tikai par to, ka daži policijas vadībā ir atstādināti, bet arī par to, kā sācies process, lai izvērtētu - kas strādā policijā, kā šie kadri tiek pieņemti, kādi kritēriji tiek lietoti," sacīja prezidents. Viņš pauda pārliecību, ka jābūt lielākai stingrībai, lai šādas situācijas vairs nekad neatkārtotos.

"Jēkabpilī notikušais ir viens no visskandalozākajiem gadījumiem policijas vēsturē kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas, kas liek daudz ko pārdomāt un pārvērtēt," norādīja Zatlers un piebilda, ka noteikti rūpīgi jāizvērtē arī policijas kadru atestācijas politika.

Prezidents arī uzsvēra, ka jāsniedz visa iespējamā palīdzība bojā gājušā un cietušo policistu tuviniekiem, "jo šie cilvēki bija tie, kas noturēja policijas godu un sagūstīja uzbrucējus".

Tomēr viņš atturējās komentēt, vai Mūrniecei pēc notikušā būtu jāatkāpjas no amata. "Šis tomēr ir Ministru prezidenta kompetences jautājums," teica Zatlers.

Dombrovskis uzsvēra, ka savas domas nav mainījis un Mūrnieces demisiju nepieprasīs. Viņš trešdien personīgi ticies ar iekšlietu ministri un pārrunājis veicamo pasākumu plānu, lai šādi gadījumi vairs neatkārtotos. Mūrniecei jāturpina strādāt, tostarp ar jauno policijas vadību, lai šos pasākumus īstenotu praksē, pauda premjers.

Uz jautājumu, vai Jēkabpilī notikušais varētu būt Mūrnieces veikto reformu sekas, Dombrovskis atbildēja: "Es šos jautājumus nesaistītu."

Jau ziņots, ka otrdienas rītā apšaudē pēc bruņotas laupīšanas Jēkabpilī gājis bojā policijas darbinieks, divi policisti ievainoti, viens no tiem smagi. Četri no uzbrucējiem ir policijas darbinieki - divi no "Alfas", bet divi savulaik strādājuši Tukuma policijā, savukārt viens ir civilpersona.

Iekšlietu ministre Mūrniece solījusi skarbas pārmaiņas Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldē, tostarp specvienībā "Alfa". Mūrniece uz dienesta pārbaudes laiku no pienākumu pildīšanas atstādinājusi Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieku Intu Ķuzi, kā arī trīs "Alfas" komandierus.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.

Svarīgākais